Trenutno čitaš
6 stvari koje bi djeca trebalo da čuju od svojih očeva

6 stvari koje bi djeca trebalo da čuju od svojih očeva

Roditeljstvo je najvažnija životna uloga, a tokom cijelog života, ljudi uče kako biti bolji roditelji svojoj djeci. Roditelji djeci predstavljaju uzore, nekoga na koga se ugledaju, te je zbog toga neophodno misliti na sve izrečeno i pokazano. Dok majke redovno učestvuju u svim događajima, fazama i školskim aktivnostima svoje djece, tate češće “preskaču” neke od ovih faza. Zašto je bitno učestvovati u svim segmentima djetetovog života, koliko to utiče na građenje njihove ličnosti, donosimo ti kroz šest stvari koji bi trebalo da djeca čuju od svojih očeva.

Unsplash

Školske aktivnosti

Tokom školske godine, postoji toliko aktivnosti u kojima sa djecom moraju učestvovati i roditelji. Pored redovnih roditeljskih sastanaka, u školi su često akcije u kojima roditelji moraju pomagati svojim školarcima. U mnogim domaćinstvima, mame su te koje uvijek pronalaze vremena za to, čak i ako su zaposlene. Ništa ne govori da tate ne bi mogle uraditi isto. Učestvujući u školskim aktivnostima svoje djece, očevi pokazuju poštovanje ne samo prema svojim ženama – pomažući im i olakšavajući njihov svakodnevni raspored, ali ono još bitnije – stvaraju drugačiju sliku o sebi u očima svoje djece, pokazujući im da su i tate uvijek tu za njih.

Pexels

Pozitivni politički komentari

Djeca vremenom grade svoj stav o mnogim pitanjima, pa tako i o politici. Iako ova tema ne treba da zaokupljuje njihove bezbrižne živote, u pubertetu i pred punoljetsvo, korisno je ukoliko imaju bilo kakav stav o političkim pitanjima. Na očevima nije da nameću svojoj djeci šta da misle. Ali, isticanje pozitivnih primjera u politici, kritička i objektivna analiza, kao i pokretanje razgovora o bitnosti glasanja, kod djece će pokrenuti razmišljanja, na osnovu kojih će jednoga dana moći donositi korisne političke odluke.

Pexels

Potaknuti ih da pokazuju osjećanja

Izrazi poput „ne drami“ ili „previše emotivno“ ili „ne plači“, mogu stvoriti kod djece pogrešan odnos prema pokazivanju emocija i toga kako se osjećaju. Ovo se posebno odnosi na odnos tata-ćerka, gdje je navažnije pokazati ćerki da izražavanje emocija nije pogrešno. Sa druge strane, neophodno je i muškoj djeci dati do znanja da nisu ništa manje muškarci ukoliko pokazuju svoja osjećanja, te da je to najnormalnija i najzdravija stvar za njih.

Unsplash

Podrška ženama u sportu

Ukoliko imaš sina, potrudi se da razgovor sa njim o uspješnim ženama u sportu, čuje i ćerka. Dobro je spomenuti sjajne sportistkinje, te naglasiti da je ženama mjesto u sportu, podjednako kao i muškarcima. Djevojčicama je najbitnije da takav stav čuju od svojih očeva, kako bi se odlučile za fizičku aktivnosti, a dječaci će naučiti da poštuju drugarice u svim sportskim aktivnostima.

Pexels

Priče o prijateljstvu

Pročitaj

Djeca vole slušati priče o prošlosti svojih roditelja. Ovakvi osvrti na sopstveni život, mogu biti od neprocjenjive koristi za djecu. Pored toga što dodatno upoznaju svoje roditelje iz drugačije faze života, oni mogu izvući mnoge lekcije koje će uticati na njihove živote. Pričajte im o tome koliko su vaši prijatelji dobri, koliko je prijateljstvo važno, ali takođe spominjite i ona prijateljstva koja su završena. Slušajući vas kako iskreno govorite o tome, djeca će imati primjer kako se ponašati u sličnim situacijama.

Unsplash

Izvini se za upadanje u riječ

Prekinuti druge u toku njihovog govora je česta i loša navika, kojoj su skloniji muškarci. Bez obzira da li  je to slučaj ili ne, upadanje drugima u riječ i oduzimanje njihovog vremena za govor, svodi se na dominaciju. Zato, ako slučajno nekoga prekineš, uživo ili preko telefona, tokom diskusije, potrudi se da se izviniš i da ga zamoliš da nastavi svoje izlaganje. Na ovaj način će dijete na kraju shvatiti, da je bitno poštovati druge ljude kada pričaju, a djevojčice će shvatiti da imaju potpunu jednakost i ravnopravnost u odnosu sa muškarcima.

 

Izvor: fatherly.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum