Trenutno čitaš
5 stvari koje nismo znali o filmu Titanic

5 stvari koje nismo znali o filmu Titanic

L'Occitane
L'Occitane

Ovog decembra navršava se 25. godišnjica hita Jamesa Camerona iz 1997, Titanic. Film, u kojem glume Leonardo DiCaprio i Kate Winslet kao nesretno zaljubljeni, oborio je rekorde na blagajnama, osvojio srca gledalaca i pokrenuo hiljadu naučnih istraživanja zašto Jack nije mogao stati na ta plutajuća vrata.

Film je ispričao priču o Jacku Dawsonu i Rose Dewitt Bukater dok su se zaljubili uprkos njihovoj različitosti u klasnom statusu i činjenici da je Rose već bila zaručena za drugog muškarca. Njihova ljubavna priča ispričana je u pozadini luksuznog parobroda, RMS Titanica, i nesretne nesreće zbog koje je potonuo.

20th Century Fox Film Corp.

Pa, četvrt vijeka kasnije, Kralju svijeta je konačno bilo dosta: Cameron je prikupio nebrojene resurse da dokaže da samo jedna osoba može stati na taj improvizovani splav. „Napravili smo naučnu studiju kako bismo cijelu ovu stvar priveli kraju i jednom zauvijek zabili kolac kroz njegovo srce“, rekao je potpuno ravnodušan Cameron, dok je promovisao svoj najnoviji film, Avatar: Put vode. „Od tada smo uradili detaljnu forenzičku analizu sa stručnjakom za hipotermiju koji je reproducirao splav iz filma i uradićemo nešto posebno o njemu u filmu koji izlazi u februaru.”

Godišnjica filma obilježava se pikantnom restauracijom – kao i duboko neromantičnim prilogom o uzgonu i hipotermiji? – koji će se prikazivati u bioskopima na dan zaljubljenih. „Jack je morao da umre“, nastavio je Cameron. „To je kao Romeo i Julija. To je film o ljubavi i žrtvi i smrtnosti. Ljubav se mjeri žrtvom… Možda nakon 25 godina više neću morati da se bavim ovim.”

 

Evo pet stvari koje nikada nismo znali o Titaniku.

1. Kate Winslet je morala uvjeriti Leonarda DiCapria da prihvati ulogu Jacka Dawsona. Nakon što je Winslet saznala da se DiCaprio koleba oko toga da li da prihvati ulogu, pronašla ga je tokom filmskog festivala u Cannesu kako bi ga uvjerila da preuzme ulogu. “Razmišljala sam: ‘Nagovoriću ga na ovo, jer neću bez njega, i to je sve'”, rekla je Winslet.

2. Mnoge zvijezde su se borile za ulogu Jacka Dawsona – uključujući Christiana Balea i Toma Cruisea – ali najbizarniji je bio Jeremy Sisto, zvani Elton iz Cluelessa. „To je bio jedan od mnogih poslova koje nisam dobio“, rekao je Sisto. “Čitao sam sa Kate, kao i sa još tri glumice. Bio sam ludo inspirisan time i malo mi je slomljeno srce kada nisam dobio ulogu.”

Pročitaj

3. Prijateljstvo Kate i Leonarda je dar koji nastavlja da daje, ali, kao i sve dobre veze, počelo je pomalo nezgodno. Priča kaže da je DiCaprio ušao u garderobu Kate Winslet prije scene „Želim da me nacrtaš kao jednu od tvojih Francuskinja” i zatekao glumicu potpuno razodjenutu. “Šminkala sam se – bez ičega – a tu je bio Leo,” rekla je Winslet 1998. “Ugledao me je i rekao: ‘Opa!’, a ja sam rekla: ‘Potrošićemo ovako cijeli dan; mogli bismo to sada preboljeti.’ To je probilo led.”

4. Dok je Titanic zacementirao DiCaprijev status srcelomca, iza kulisa, on je očigledno bio daleko manje poželjan. „Pokušavao je da zgadi Kate“, rekao je Billy Zane, zvani Cal Hockley, 1998. „Bio je stvarno dobar u tome. Ako nije izvrtao kapke, pravio je umjetničke predmete od tjelesnih tečnosti.” Cameron je dodao još jednu šarmantnu anegdotu, prisjećajući se kako bi DiCaprio terorisao Winslet svojim kaputom: “On bi, kao, prdnuo u njega”, rekao je Cameron, “i onda joj prebacio kaput preko lica. Mislim, da je bilo ko drugi na svijetu to uradio, dobili bi šamar. Sa Leom bi se Kate jednostavno nasmijala.”

5. Ali ludorije nisu tu prestale: tokom zabave s glumcima, nevaljali šaljivdžija ubacio je u čorbu od morskih plodova PCP – navodni „gest osvete Cameronu“. „Neki su se smijali, neki su plakali, neki su povraćali“, rekao je 1996. Bill Paxton, koji je glumio lovca na srce okeana Brocka Lovetta. „Jednog trenutka sam se osećao dobro,“ rekao je, „ sljedećeg trenutka sam se osjećao tako prokleto anksiozno da sam htio da dišem u papirnu kesu.”

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum