Trenutno čitaš
5 savjeta za uspješno kampovanje sa svojim psom

5 savjeta za uspješno kampovanje sa svojim psom

Nema ništa bolje nego provesti nekoliko dana u prirodi sa svojim najboljim prijateljem psom.

Mnogim je psima veoma uzbudljivo sjesti u automobil i krenuti u avanturu sa njihovom najdražom osobom. Ali pomisao na kampovanje sa svojim psom može biti stresno, ako to nikada prije nisi učinio/učinila.

pexels

Kako osigurati da je svima ugodno? Što trebaš ponijeti? Odlazak na kampovanje sa svojim psom zahtijeva malo pripreme, kako biste oboje mogli u potpunosti uživati. Srećom, imamo nekoliko savjeta kako biste i ti i pas bili sigurni i doživjeli nevjerojatno iskustvo.

Priprema je ključna

Pas mora da zna osnovne komande da biste se oboje mogli zabavljati na kampovanju. Ako je potrebno, vježbaj komande poput “dođi” “pusti” “sjedi” “Ne”, ”Lezi”.

Takođe je dobra ideja napraviti nekoliko probnih vožnji po prirodi u vidu jednodnevnih izleta prije odlaska na kampovanje.

pexels

Bez obzira vodiš li psa u divljinu ili samo ideš na kampovanje nekoliko kilometara od kuće, bilo bi dobro da ga prije odlaska odvedeš na pregled kod veterinara. Provjeri je li pas primio sve vakcine i obezbijedi dobru zaštitu protiv krpelja i buha. Neka pas bude čipovan i stavi mu tag privjesak sa svojim podacima na ogrlicu. Sve ovo će ti dati mir da je pas siguran na putovanjima i kampovanju.

pexels

Pažljivo odaberi mjesto

Određene lokacije za kampovanje podrazumijevaju mnogo pješačenja do cilja, razmisli da li je tvoj pas u kondiciji za dugo pješačenje. Razmisli i o tome što tvoj pas voli – ako voli vodu odaberi neku lokaciju koja ima more, rijeku ili jezero u blizini.

Prva pomoć, hrana i piće

Na kampovanju se mogu dogoditi povrede poput posjekotina šapa ili ogrebotina od kamenja i grmlja. Spakuj zavoje i antiseptik, kao i paket prve pomoći i dobru pincetu za vađenje tih dosadnih krpelja.

Budući da ćeš svom psu hranu ponijeti od kuće, pobrini se da je imaš dovoljno. U kampu hranu svog psa iznesi samo u vrijeme hranjenja i čuvaj je na sigurnom mjestu, kako bi se izbjeglo privlačenje neželjenih posjetitelja.

Provjeri jesu li lokalni izvori vode sigurni za piće, a ako nisu, ponesi dovoljno vlastite vode. Vodi računa o hidrataciji svog psa, posebno ako planinariš. Dobro je ponijeti sklopivu zdjelicu za vodu iz koje pas može piti.

Pročitaj
probiotici ishrana

pexels

Spakuj pravu opremu

Postoji nekoliko bitnih stvari kada je u pitanju oprema. Vjerojatno već imaš udoban povodac, ali razmisli o prsniku, ako ga trenutno ne koristiš. Nabavi i dugi povodac od 5 metara. Na taj način pas može slobodnije šetati i njuškati, što je njemu najzabavnije, a da ne ode predaleko, tu je dugi povodac. I da, pas bi trebao biti vezan uvijek, jer se lako može izgubiti na nepoznatom terenu.

Takođe, možeš kupiti ruksak za pse, pa ga nositi na leđima na izazovnom terenu. Stručnjaci preporučuju stavljanje svjetleće ogrlice na psa zbog bolje vidljivost u mraku.

pexels

Kako udobno spavati

Neka pas bude s tobom u šatoru, pa nabavi šator dovoljne veličine, a ako pas ima svoju omiljenu igračku, dekicu ili ležaj ponesi na kampovanje.

 

Izvor: explore.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum