Trenutno čitaš
5 najljepših vrtova na svijetu

5 najljepših vrtova na svijetu

Young Lions
Young Lions

Kroz istoriju, bašte su bile oaze odmora i izvori kreativnosti, što je omogućilo ljudima da se spoje sa prirodom, a ako želiš da pogledaš koji su najljepši vrtovi na svijetu na pravom si mjestu.

Nong Nooch tropska bašta, Pattaya, Tajland

Foto: Pinterest

Ovaj botanički vrt na Tajlandu nije samo turistička atrakcija, to je i istraživački centar posvećen proučavanju cikada, klase sjemenskih biljaka nalik na palme, koje datiraju još od prije 280 miliona godina. Interesantno je da je Nong Nooch tropski botanički vrt prvobitno kupljen kao plantaža, ali su vlasnici brzo odlučili da koriste 600 hektara za sadnju tropskog cvijeća i biljaka u pokušaju očuvanja divljih životinja. U vrtu se nalazi preko 650 autohtonih biljnih vrsta.

Ryoan-ji vrt, Kyoto, Japan

Foto: Pinterest

Smješten u krugu Ryokan-ji Zen budističkog hrama u Kyotu, nalazi se vrt koji se smatra simbolom kamene bašte japanskog suhog krajolika. Ovaj zen vrt karakterišu velike kamene formacije okružene pješčanim šljunkom. Kamenje je strateški postavljeno tako da se ne vidi sve odjednom. Vjeruje se da je, svako ko ih sve može vidjeti iz jednog mjesta, prosvjetljen.

Monetov vrt, Giverny, Francuska

Foto: Pinterest

Smješteni na mjestu kuće Claude Moneta, ovi vrtovi inspirisali su čuvenu seriju „Vodeni Ljiljani“. Danas je moguće uroniti u svijet Moneta posjetom Givernyu. Njegov kultni vodeni vrt, zajedno sa japanskim mostom, i dalje je netaknut kako bi posjetioci mogli uživati tokom cijele godine. Posjetioci će takođe uživati u živopisnom cvjetnom vrtu koji je postavljen kako bi zadovoljio Monetovu kreativnu maštu.

Vila D’este, Tivoli, Italija

Foto: Pinterest

Ova vila iz 16. vijeka izvan Rima omiljena je po terastastim vrtovima i raskošnim fontanama, od kojih jedna pušta muziku. Ova vila je prekrasan primjer italijanskog renesansnog vrta, gdje je krajolik trebalo da daje inspiraciju za razmišljanje.

Pročitaj

Versajski vrtovi, Versaj, Francuska

Foto: Pinterest

Ova prostrana bašta, koja se nalazi zapadno od Versajske palate, prostire se na skoro 2000 hektara zemlje. Veći dio pejzaža je rađen u stilu klasičnih francuskih vrtova, prepoznatljivih po svojoj simetriji. Njegovani travnjaci su prošarani cvijećem, skulpturama i fontanama koje datiraju još iz vremena Luja XIV. Izvorno pravljeni za kralja, Versajski vrtovi su proglašeni UNESCO-vim svjetskim kulturnim naslijeđem, zajedno sa samom palatom.

 

Izvor: mymodernmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum