Trenutno čitaš
5 najboljih destinacija u Evropi za solo putnike

5 najboljih destinacija u Evropi za solo putnike

Evropa je bogata predivnim istorijskim gradovima, ljubaznim i gostoljubivim ljudima, kao i ukusnom hranom, a sve to je čini jednom od najboljih destinacija za solo putnike. Evropski gradovi su povezani prilično dobro, te laki za istraživanje, sigurni za solo putnike i povoljni.
Foto: Cultural Places

Gent, Belgija

Foto: Cultural Places
Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Gent je mali lijepi belgijski grad, koji još uvijek nije preplavljen turistima, tako da ćeš uživati u istraživanju u miru. Ovo je više povučeni univerzitetski grad sa pozitivnom energijom i mnogim mjestima, koja su vrijedna posjete. U njemu se nalazi 18 muzeja, 100 crkvi i više od 400 nevjerovatnih istorijskih građevina. Centar grada je zatvoren za saobraćaj, tako da ćeš se u istraživanje morati uputiti pješke ili biciklom, ili možeš da iznajmiš brod i istražiš njegove kanale. Jedna od građevina koja se mora posjetiti je definitno Stara kula Belfry, koja dominira u gradskom pejzažu. Takođe, tu se nalazi i Crkva Svetog Nikole i Katedrala St. Bavo, dvije divne građevine izgrađene u gotičkom stilu.

London, Velika Britanija

Foto: Cultural Places

Sa svojom istorijom starom više od 2000 godina, London je grad koji moraš posjetiti bar jednom u životu. To je jedan od najživljih gradova na svijetu, poznat po svojoj umjetnosti, arhitekturi, hrani i modi. Pun je besplatnih atrakcija, koje će te okupirati danima. Grad je velik, ali je prilično jednostavno doći bilo gdje, jer je javni prevoz odlično organizovan i svi pričaju engleski jezik. Prošetaj pored rijeke Temze diveći se Parlamentu i Big Benu, kao i nestvarnoj katedrali Svetog Paula. Ako tražiš ulice za lijepu šoping turu ili jednostavno istraživanje arhiture, idi u Convent Garden, Oxford ulicu ili Regents ulicu.

Venecija, Italija

Foto: Cultural Places

Venecija je grad sa mnogim fotogeničnim lokacijama, tako da smo sigurni da će ti se baterija na telefonu ili aparatu brzo isprazniti. Locirana je na 117 ostrva sa više od 400 mostova i predivnim gotičkim građevinama, tako da možeš zamisliti da ima mnogo toga za vidjeti. Istraži srce Venecije – Trg Svetog Marka i sve znamenitosti, koje su tu locirane. Jedna od najljepših je Crkva Svetog Marka. Lutaj krivudavim venecijanskim ulicama ili uskoči u gondolu i istraži Veneciju putem njenih mnogobrojnih kanala.

Venecija je veoma romantičan grad, tako da možeš pomisliti da je namijenjena samo parovima, ali vjeruj da možeš jednako uživati i u solo avanturi. Na ovaj način ćeš imati više šansi da malo porazgovaraš sa sjajnim lokalnim stanovnicima.

Torino, Italija

Foto: Cultural Places

Torino je četvrti grad po veličini u Italiji i jedan od najšarmantnijih gradova. Često je zanemaren u poređenju sa ostalim poznatijim gradovima, što i nije tako loše, jer ga možeš istražiti u miru. Grad je pun zanimljive istorije, ima bogato kulturno i istorijsko naslijeđe. Postoji mnogo toga za vidjeti, a neke od znamenitosti su Palazzo Reale, Palazzo Madama, Mole Antonelliana i predivni Egipatski muzej. Na brdu sa pogledom na sjajni istorijski grad, nalazi se Basilica di Superga.

Takođe, ne propusti da probaš savršenu kafu i čokoladu u Torinu.

Pročitaj

Zagreb, Hrvatska

Foto: Cultural Places

Glavni grad Hrvatske je sjajan za istraživanje pješke. Glavne atrakcije uključuju katedralu sa neogotičkom fasadom i tornjeve blizance, Hrvatski Sabor, Crkvu Svetog Marka sa obojenim krovom i Toranj Lotrščak iz 13. vijeka, na koji se možeš popeti i uživati u pogledu. Prošetaj Štrosmajerovim šetalištem, najromantičnijim u Zagrebu, koje se proteže duž ostataka zagrebačkog srednjevjekovnog odbrambenog zida. Moraš prošetati Ilicom, najdužom ulicom u Zagrebu, koja je sjajna destinacija za šoping i ispijanje kafe u jednom od mnogobrojnih kafića.

 

Izvor: https://www.culturalplaces.com/blog/

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum