Trenutno čitaš
5 komunikacijskih navika sretnih i zdravih brakova

5 komunikacijskih navika sretnih i zdravih brakova

Young Lions
Young Lions

U braku je komunikacija možda i najvažnija, jer ako je komunikacija zdrava odnos između dvoje ljudi se jasnije razumije i stvara zdravu vezu. Nažalost, to je često mnogo lakše reći nego učiniti.

Kako izgleda dobra komunukacija u braku i da li baš navike koje donosimo odgovaraju svakom problemu? Odgovor je, ne. Ali, u kombinaciji neke od navika rezultiraju više iskrenosti, više povezanosti, više jasnoće i mnogo manje frustracije.

freepik

Svakodnevne zahvalnosti

Jednostavna poruka, tekstualna poruka ili kompliment mogu mnogo doprinijeti vezi. Samo davanje supružniku do znanja da je on ili ona cijenjen/cijenjena i da njihovi napori neće ostati nezapaženi može pomoći da se osjećaju shvaćeno.

Praktikovanje pozitivnosti

Istraživanja pokazuju da je veća vjerovatnoća da će sretni parovi koji prakticiraju omjer pozitivnog i negativnog ponašanja 5:1 biti sretniji i zdraviji. Malo bračnih parova to realno praktikuje. Međutim, izgovaranje pozitivnih izjava naglas na pomaže u izgradnji jednakosti u vezi i može biti ključno.

Moć Time Out-a

Bračni nesporazum može ići od iskre do velikog plamena zbog samo jedne pogrešne riječi. Kako se to ne bi dogodilo, preporučuje se zaustavljanje neslaganja prije nego što izmakne kontroli. Dobro je koristiti crveni alarm. To je signal da treba da odvojiti nekoliko minuta smiriti se i ne reći ništa.

Pročitaj
raskid

freepik

Ono što se izgovori tokom svađe je važno

Ako dođe do svađe dobro bi bilo pokušati pomjeriti fokus sa okrivljivanja partnera/partnerke i umjesto optužujućeg: „Ti si to uradio“ ili „Moraš ovo popraviti“ koristiti izjave „ja“. Moguće je preuzeti odgovornost čime se druga strana neće osjećati ugroženom i postaviti odbra,beni mehamizam gdje se ne može komunikacija nastaviti.

Postavljanje pitanja

Bez obzira koliko brak već traje uvijek imamo mnogo toga naučiti o drugom partneru. Vrlo jednostavna pitanja o nekim svakodnevnim i banalnim stvarima održavaju ljubav živom i održavaju razumijevanje te su vrlo korisna.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum