Trenutno čitaš
5 dokazanih tehnika koje mogu da spase ili učvrste ljubavnu vezu

5 dokazanih tehnika koje mogu da spase ili učvrste ljubavnu vezu

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Snažne, ljubavne i zdrave veze zahtijevaju puno rada. Naravno, volite se, poštujete i želite da provodite vrijeme zajedno, ali postoji mnogo toga što treba analizirati kada imate problema. Evo 5 provjerenih terapijskih tehnika, koje dokazano pomažu ljubavnim vezama da opstanu…

5 dokazanih tehnika
Foto: pexels

Prekinite ciklus negativnosti

Često, parovi imaju problema jer upadaju u ciklus koji na neki način rađa negativnost. Na primjer, žena može doći kući pod stresom i reći nešto oštro i otresito svom mužu. To ga dovodi u loše raspoloženje i ne želi da priča o svom danu. Supruga se, zauzvrat, osjeća neželjeno i dosadno i brine da ona i njen muž više ne mogu pronaći zajednički jezik. Ali kada postanemo svjesni takvog ciklusa, možemo ga prekinuti.

Na primjer, možda žena može doći kući i otići u 10-minutnu šetnju da obradi svoj dan, a ne da na svom mužu istrese sve ono što se dogodilo u kancelariji. Ili, možda bi muž mogao vježbati da bude izuzetno empatičan, kada se njegova žena prvi put vrati kući jer je sada shvatio da je ovo teška situacija za nju i da joj je teško nositi se sa stresom na poslu, dok pokušava da se opusti. Identifikovanje ovog ciklusa je pola bitke za razumijevanje vlastitih problema u vezi.

Istražite osjećaje partnera/partnerke

Osim identifikacije negativnih ciklusa u vezi, kako biste pravilno ublažili i posredovali naknadne interakcije, važno je istražiti osjećaje partnera u vezi s tim ciklusom interakcije. Sada, ovo može zvučati kao termin terapije klišeom, „istraživanje svojih osjećaja“, ali stvaranje pretpostavki o takvim osjećajima i nepričanje o tome, samo se unosi u postojeći negativni ciklus, koji ste praktikovali i koji vam stvara probleme. Tada zajedno možete odrediti, kao tim, šta je gdje pošlo po zlu i kako se svaka osoba osjećala u svakom trenutku.

5 dokazanih tehnika
Foto: Pexels

Shvatite svoje i partnerove želje i potrebe

Gotovo je nemoguće imati uspješan odnos s drugom osobom, bez potpunog razumijevanja sebe. Oba partnera uključena u vezu, moraju razumjeti svoje želje i potrebe kao pojedinaca. Lako je uhvatiti se u “mi” mentalitet veze, ali činjenica je da smo sami sebi nezavisni ljudi u svojoj srži. Imamo individualizovana očekivanja, želje i fizičke i emocionalne potrebe.

Razumijevanje onoga što vam odgovara na ovaj način, a zatim i komuniciranje ovih potreba partneru, izuzetno je zdrava praksa i može pomoći da bolje razumijete jedno drugo, a samim tim i da se ophodite jedni prema drugima na način koji podstiče povjerenje i emocionalno povezivanje, što znamo da su okosnice uspješne veze.

5 dokazanih tehnika
Foto: Pexels

Budite podrška partneru/partnerki

Sada je ovo malo teže u zavisnosti od toga šta je vaš partner identifikovao kao svoje lične želje i potrebe, ali stvari će ići lakše na duge staze, ako možete prihvatiti emocionalno iskustvo svoje voljene osobe i pružiti joj podršku bez obzira na sve.

Ovo može biti teško ako se neke od njihovih potreba ne poklapaju s vašima ili ako u osnovi imate različite ciljeve, ali pronalaženje načina da na ovaj način povećate zadovoljstvo oba partnera, može pomoći vašoj sreći kao paru.

I u iskustvu i ponašanju, budi podrška onome što partner/partnerka želi i daj sve od sebe da pomogneš da to postigne tako što ćeš se ophoditi prema njemu/njoj iz dana u dan. Voliš i poštuješ ovu osobu, pa zašto ne voliš i poštuješ ono što joj je potrebno da bude najbolja verzija sebe?

Izrazi svoja osećanja

Pročitaj

Kako bi zaista promijenili negativne cikluse koji postoje u vezi, oba partnera moraju naučiti izražavati svoje želje i potrebe na način koji njihov partner može probaviti i na način, koji neće izazvati ekstremne emocije kod partnera.

Ovo može izgledati drugačije za različite parove zavisno od njihovih stilova interakcije, ali ovo može biti lekcija u učenju efikasnije komunikacije.

Budite iskreni jedno prema drugom. Izrazi kako se osjećaš što je više moguće. Ne pravi pretpostavke. Posebno se trudi da zaista slušaš šta tvoj partner/partnerka pokušava da kaže. Emocije su kritični dio našeg identiteta i ličnosti i mogu se i trebaju koristiti kao informacija za donošenje informisanih odluka.

Sve gore navedene tehnike potiču iz emocionalno fokusirane terapije (EFT), tretmana zasnovanog na dokazima koji se koristi za poboljšanje kvaliteta odnosa odraslih. EFT se fokusira na istraživanje, razumijevanje i potvrđivanje emocija u kontekstu odnosa.

Vještine i tehnike koje se koriste u EFT-u mogu pomoći da odnosi funkcionišu na najzdraviji i najisplativiji mogući način za oba partnera.

Izvor: yourtango.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum