Trenutno čitaš
4 sobne biljke za balansiranje svjetlosti i stvaranje prave oaze u enterijeru

4 sobne biljke za balansiranje svjetlosti i stvaranje prave oaze u enterijeru

sobne biljke

Istovremeno uživanje u sjeni i svjetlosti je luksuz koji svako može doživjeti u vlastitom domu uz pomoć pravilno odabranih sobnih biljaka. Bilo da želiš stvoriti osjećaj tropske džungle ili jednostavno filtrirati sunčevu svjetlost, ove 4 sobne biljke će unijeti eleganciju i osvježavajući dah prirode u tvoj životni prostor.

Palme

Ne možemo obećati pijesak između nožnih prstiju, ali moguće je stvoriti verziju ove vibracije u kutku za čitanje kod kuće pomoću ove sobne biljke. Osim što stvara osjećaj opuštanja kao na moru, palma i njeni visoki, zakrivljeni listovi pružaju savršenu filtriranu hladovinu, čineći ih idealnim izborom za velike prozore ili svijetle prostorije. Grupiši ih zajedno ako želiš da stvoriš veće zasjenjeno područje za opuštanje ili čitanje.

sobne biljke
Foto: Leaf Envy

Zmajevac

To su vitke biljke s oštrim lišćem koje pružaju ugodan hlad u zatvorenom prostoru. Različite sorte ove biljke mogu se postaviti blizu prozora ili u dobro osvijetljene prostorije. Filtrirana svjetlost koja prolazi kroz njihovo lišće stvoriće zasjenjeno područje ispod idealno za postavljanje drugih biljaka osjetljivih na svjetlost ili za stvaranje udobnog mjesta za opuštanje.

sobne biljke
Foto: Getty Images

Smokva

Smokva sa guslastim lišćem popularna je biljka zbog svog izgleda, ali takođe ima i svoju praktičnu primjenu. Njihovi ogromni listov pružaju filtriranu hladovinu i stvaraju lijepu atmosferu u prostoriji.

Foto: Future/Jake Curtis

Rajska ptica

Ogromni listovi na biljci Rajske ptice pružaju arhetipsku krošnju listova. Ipak, ovaj bujni efekat zaštite od sunca može se stvoriti u prostoriji ispunjenoj svjetlošću u zatvorenom prostoru sa jednom velikom biljkom ili dvije manje. Njezini ogromni listovi pružaju prošaranu svjetlost i stvaraju ugodnu atmosferu u prostoriji. Postavi ovu biljku na sunčanom mjestu ako želiš uživati u njenoj senzualnoj hladovini i stvoriti ugodno mjesto za opuštanje.

Foto: Future/James Merrell

Uz ove čarobne sobne biljke, tvoj dom će postati oaza mira i svježine. Iskoristi prirodnu ljepotu ovih biljaka da stvoriš harmoniju između svjetlosti i sjene u svom domu! Odabir pravilnih biljaka ne samo da će osvježiti vaš prostor već će i unaprijediti kvalitet zraka i stvoriti ugodno okruženje za opuštanje.

Pročitaj

Za više savjeta o uređenju doma zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

 

Naslovna fotografija: James Merrell

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum