Trenutno čitaš
3 suplementa koja trebamo uzimati za zdraviju kožu

3 suplementa koja trebamo uzimati za zdraviju kožu

Jysk
Jysk

Tvoja rutina njege kože vjerovatno se sastoji od sredstava za čišćenje, seruma i hidratantnih krema – a možda vodiš brigu i o tome šta jedeš i piješ. Ali vrijeme je da potražiš pomoć i u suplementima.

3 suplementa za kožu
Foto: freepik.com

Victoria Glass M.D., doktorica s fokusom na medicinska istraživanja, kaže da postoje tri suplementa koji mogu podržati blistaviju, sjajniju kožu. Bilo da ove suplemente pronađeš u hrani ili uzimaš dodatnu tabletu kako bi bila sigurna da uzimaš poželjnu količinu, ovo su dodaci koji su ti potrebni za sjajniju i zdraviju kožu.

Vitamin E

Vitamin E djeluje kao barijera koja zadržava vlagu u tvojoj koži dajući ti mlađi izgled – a ima i antioksidativna svojstva, kaže Glass. Neke uobičajene namirnice sa vitaminom E uključuju bademe, puter od kikirikija, spanać i crvenu papriku.

3 suplementa za kožu
Foto: unsplash.com
Kolagen

“Dodaci kolagena pomažu u elastičnosti vaše kože, kao i hidratiziraju i jačaju,” kaže Glass. Lako možeš pronaći kolagen u prahu bez okusa koji možeš dodati u smutije, vodu, pa čak i kafu. Namirnice bogate kolagenom uključuju ribu, piletinu, bjelanjke i citrusno voće.

Pročitaj

Vitamin C

“On pomaže u sintetisanju kolagena, minimiziranju hiperpigmentacije i zacjeljivanju mrlja plus efekata izlaganja UV zračenju”, kaže Glass. Vjerovatno već znaš da su agrumi idealan izvor vitamina C, ali ćeš ovaj nutrijent pronaći i u paradajzu, paprici, pa čak i bijelom krompiru.

Izvor: shefinds.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum