Trenutno čitaš
3 načina da pobijediš zimsku depresiju i budeš produktivnija osoba

3 načina da pobijediš zimsku depresiju i budeš produktivnija osoba

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Svima nam se dešava da smo usporeni i lijeni tokom zime, često i depresivni, kada su dani sve kraći, hladniji i mračniji. Poželiš da ostaneš u pidžami cijeli dan i da nikud ne ideš i da ne radiš baš ništa. To je sasvim prirodno i normalno stanje, nemoj da brineš, ali da posao, motivacija, produktivnost i međuljudski odnosi ne bi trpili, mi te motivišemo da probaš ove trikove. Evo 3 stvari, koje možemo učiniti u borbi protiv zimske depresije, kako bismo ostali produktivni tokom cijele zime.

Foto: Pexels

Koristi 15-minutnu listu

To je lista stvari, koje možeš obaviti za samo 15 minuta. To može biti telefonski poziv da se zakažeš na pregled, šetnja sa psom, kupovina osnovnih namirnica, naručivanje namirnica online, telefonski poziv prijateljima ili roditeljima, meditacija, priprema poslovnog izvještaja, pisanje mailova, dakle neke lakše stvari koje ćeš odraditi brzo i osjećati se bolje i produktivnije, a ne zahtijevaju mnogo vremena.

Foto: Pexels

Koristi što češće kratke pauze

Postavi sebi rokove za mini odmor – mini pauzu tokom dana, isključi notifikacije ili zvono na telefonu na pola sata, prošetaj, meditiraj, pripremi sebi zdravi obrok, pročitaj nekoliko stranica knjige, napravi čaj, pogledaj inspirativni video, nazovi prijatelje, a možeš i prileći na kauč i namjestiti alarm za pola sata popodnevnog drijemanja.

Foto: Pexels

Napravi listu želja, ciljeva i snova

Dobro je zapisati stvari na papir, slobodno maštaj, zaželi i pokaži svoju kreativnost u ciljevima i željama. Prvo popiši na čemu si zahvalan/zahvalna, zatim svoje talente, vještine, snagu, znanja i iskustva.

Zatim popiši listu stvari koje te čine sretnom osobom, šta ti najviše znači, šta ti donosi radost. To može biti telefonski poziv prijatelja, poklon, lijepa riječ, dobar film, šetnja, dobra knjiga, odmor, kupovina….

Pročitaj

Popiši svoje najveće želje, ciljeve i snove, šta je to što želiš da postigneš i ostvariš kratkoročno i dugoročno.

Napiši sumu novca koju želiš da zarađuješ mjesečno, godišnje i kakav posao iz snova želiš da radiš.

Usmjeri svoju energiju u ostvarenje svojih ciljeva sa liste, pogledaj često u ovu listu i odluči šta možeš odmah da promijeniš i praktikuješ, kako bi se ciljevi počeli ostvarivati. Ne gubi volju i snagu, za neke ciljeve potrebno je malo više vremena i truda, ali ako nešto dovoljno želiš uspjećeš u tome.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum