Trenutno čitaš
15 zanimljivih činjenica o jednom od najpopularnijih ugljikohidrata

15 zanimljivih činjenica o jednom od najpopularnijih ugljikohidrata

ORBIZ konferencija
ORBIZ konferencija

Čips je omiljena grickalica za vrijeme gledanja filma i raznih ostalih događaja, a iza sebe ima zanimljivu istoriju o kojoj sigurno ne razmišljaš dok ga jedeš. Zato ti donosimo 15 zanimljivih činjenica o ovom popularnom ugljikohidratu koje za koje možda ne znaš.

Najraniji recept za čips pronađen je u kuharici William Kitchiner’s The Cook’s Oracle koja je objavljena 1817. godine. U receptu je opisano da kriške krompira treba da budu tanke poput oljuštene kore limuna, koje se zatim prže na masti dok ne postanu hrskave. Ispržen čips se soli kada se ohladi. Tako je nastao čips kao zdrava hrana Viktorijanskog doba.

Foto: Freepik

Za prvi čips ikada napravljen zaslužan je Indijanac George Crum iz Saratoga Springa. Naime, Crum je radio u restoranu u kojem je jedan gost stalno vraćao prženi krompir i govorio da je predebeo, a Crum je na kraju je krompir narezao na tanke listiće, ispržio u ulju i dodatno posolio. To se dogodilo 1853. godine, a nazvao ga je Saratoga čips.

Kuvar i bivši bokser Lenard Džep počeo je da masovno proizvodi čips, ako je vjerovati glasinama, samo za jednog klijenta, Al Kaponea. Ozgloglašeni gangster je navodno smatrao da bi oni poslužili kao odlična zakuska u njegovim nelegalnim barovima.

Osnovani 1910. godine Mike-sells Potato Chips najstarija je kompanija u Americi koja se bavi proizvodnjom čipsa.

Laura Klof Skader (Laura Clough Scudder) je 1926. godine počela sa proizvodnjom čipsa u Americi. U želji da sačuva svježinu čipsa, kako bi što duže bio hrskav, ova “kraljica čipsa” zamolila je svoje zaposlene, da ponesu kući voštani papir i uz pomoć pegle naprave od njega kesice u koje su kasnije sipali čips. Ova nekadašnja medicinska sestra i advokatica, ne samo što je uspjela da sačuva hrskavost čips, i osmisli njegovo pakovanje, već je prva uvela i obilježavanje datuma na samom pakovanju. Čips Laure Skader se kasnije prodavao pod sloganom “najbučniji čips na svijetu”.

Foto: Freepik

Tokom Drugog svjetskog rata zbog racionalizacije hrane, čips se nije našao na spisku neophodne hrane. Međutim veliki broj proizvođača čipsa uspio je da ga vrati na spisak zbog velike potražnje čipsa, koji je u nedostatku šećera, čokolade i drugih slatkiša, zadovoljavao potrebu ljudi za grickalicama. Tako je čips tokom Drugog svjetskog rata osvojio svijet i postao neophodna hrana.

Barbeque čips prvi je čips sa okusom.

Nakon Drugog svjetskog rata, mesar iz Engleske po imenu Henri Voker (Henry Walker) počeo je da eksperimentiše sa drugačijim ukusima čipsa, a 1954. godine nastao je najomiljeniji britanski čips sa ukusom sira i luka, koji još uvijek proizvodi kompanija Walker’s Crisps. Na sličnu ideju je došao i škotski pekar Vilijam Aleksander (William Alexander), koji je napravio veoma popularan čips Ready Salted Crisps. Vlasnik irske kompanije za proizvodnju čipsa Tayto osmislio je novu tehnologiju začinjavanja čipsa tokom njegove proizvodnje i prvi je osmislio kiselo-slani čips Salt and Vinegar (so i sirće). Danas se širom svijeta proizvodi čips sa različitim ukusima i začinjen lokalnim začinima. U Japanu je popularan čips sa vasabijem, u Indiji čips sa masalom, kod nas se proizvodi čips sa kajmakom.

Foto: Freepik

Vrećice čipsa samo su djelomično napunjene čipsom iz 2 razloga: dodatni prostor dodaje amortizaciju kako bi se spriječilo lomljenje, a ostatak prostora zauzima azot koji pomaže da proizvod ostane svjež prije otvaranja.

Kao svjetska hrana, krompir je drugi po redu u ljudskoj ishrani poslije pirinča.

Zvuk krckanja doprinosi užitku jedenja čipsa. Dokazano je da ljudi koji jedu čips sa slušalicama prijavljuju da im čips brže dosadi.

Žene obično više grickaju čips od muškaraca.

Pročitaj
Business Angel Summit 2024:

Kao odgovor na potrošače koji su željeli snažniji čips koji se ne bi lomio kada se umače u različite sosove, proizvođači su predstavili rebrasti čips koji je 4 puta deblji od standardnog.

Foto: Freepik

14. mart je Međunarodni dan čipsa.

Pažnja! Ako prečesto jedemo čips tokom jedne godine unijećemo čak pet litara ulja koje je čips upio za vrijeme prženja.

Zdravije varijante za ljubitelje čipsa

Pečeni čips i pečena tortilja čips imaju manje kalorija i masnoća nego duboko prženi čips. Nezasoljeni pereci od cjelovitih žitarica i kokice imaju nizak udio masnoće, a ako se odlučiš za te zdravije varijante grickalica, u organizam ćeš takođe unijeti i dodatnu količinu vlakana, što ih svakako čini boljim izborom. Ostale zdravije varijante uključuju čips od povrća i voća – jabuke ili banane.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum