Trenutno čitaš
12 znakova da pokušavaš forsirati vezu koja jednostavno nije za tebe

12 znakova da pokušavaš forsirati vezu koja jednostavno nije za tebe

Young Lions
Young Lions

Dakle, upoznaš nekoga, i ide prilično dobro. Izašli ste nekoliko puta, svaki dan se čujete i svi znakovi ukazuju na to da se “ovo” pretvorilo u “nešto”. Ili možda izlazite toliko dugo da je vaša veza ugodna i da se osjećaš savršeno. Ali onda ti se taj mučni osjećaj uvuče: da li je to zaista “prava” osoba za mene ili gubim vrijeme pokušavajući da forsiram vezu? Istina je da kada znaš, znaš, ali kada možda baš i ne znaš, teže priznati ono što znaš, što u tom slučaju vodi do raskida.

Svi smo ostajali sa ljudima za koje znamo da nisu pravi za nas, ali smo odlučili da ignorišemo taj osjećaj. Ostajemo, jer je lakše nego biti sami, „trebalo bi“ da nam se dopadne druga osoba ili smo zabrinuti da neće biti nikog drugog. Znaš kliše za raskid „nisi ti; ja sam?” Pa, ponekad nisi ti, ali nisam ni ja; to “mi” ne funkcioniše. Hemija je nepredvidiva, a kompatibilnost (ili nekompatibilnost) nije uvijek nešto što možemo predvidjeti. Teško je znati da nešto nedostaje kada ne možeš da dokučiš šta je to.

Pinterest

Donosimo ti 12 znakova da možda forsiraš tu vezu, a tvoj partner nije zapravo „pravi“.

1. Želiš vezu više nego osobu

Ako se dugo nadaš vezi, osjećaš pritisak da budeš u vezi ili ti je muka od osjećaja usamljenosti, možda si više zaljubljen/zaljubljena u ideju veze nego u ovu osobu. Između želje za osobom ili želje za vezom, razmisli o tome da li biste bili prijatelji da niste u vezi. Da li želiš biti u blizini te osobe, čak i ako je to platonsko ili veza nije opcija? Ako si s tom osobom samo zbog zgodnih okolnosti ili želiš vezu, velika je vjerovatnoća da si više zaljubljen/zaljubljena u vezu nego u tu osobu.

2. Paziš kako se ponašaš

Iskra ili ne, ako si s nekim ko te guši, čini da se osjećaš kao da se moraš cenzurisati ili uzrokuje da previše razmišljaš o svojim riječima i postupcima, to nije pravo partnerstvo. Čak i ako postoji “iskra”, to je hemija između druge osobe i cenzurisane verzije tebe. Ako veza ovisi o tome da paziš na sve što radiš, ne vrijedi gubiti vrijeme.

3. Veza se ne oporavlja od svađa

Kada su u pitanju nesuglasice u vezi, odrastamo učeći o mješovitim porukama. Ili očekujemo strastvenu ljubavnu vezu (à la The Notebook) u kojoj iskra znači stalnu borbu ili vjerujemo u ideju da je „pravi partner“ savršena osoba za nas. Ali kompatibilnost i uspjeh veze ne ovise o tome da li se slažete ili ne, već o tome kako ćete se oporaviti od nesuglasica. Bez obzira ko ti je savršen par, zapamti da ćete griješiti, doći će loši dani i svađa. Obrati pažnju na to kako tvoja značajna druga osoba reaguje na ta vremena. Da li te sluša, efikasno komunicira i nikada ne pravi istu grešku dvaput? Da li ti je više stalo do veze nego do toga da si u pravu? Ili se mučiš s komunikacijom, zadržavaš ogorčenost i osjećaš da bi svaka svađa mogla biti kraj veze? Ako se bliskost ne vrati nakon svađe, možda forsiraš vezu.

Pinterest

4. Javno iskazujete emocije, više nego privatno

Svaka osoba i svaka veza je drugačija. Možda misliš da je bezobrazno objavljivati jubileje na Facebooku i stiditi se ljubljenja pred prijateljima, ili možda želiš da svijet zna koliko ste sretni. Nije sramota u svakom slučaju, ali oboje biste trebali imati isto toliko (ili više) privatnih iskaza naklonosti, kao i javno.  Ako je vaša naklonost više javna nego privatna (za jedno od vas ili oboje), vaš odnos bi mogao biti više u dokazivanju nečega nekome, nego o tome kako se osjećate iznutra.

5. Nadaš se da će se neke stvari promijeniti

Ako uhvatiš sebe kako razmišljaš, ova osoba bi bila savršena samo da… ili ćemo imati sjajan odnos kada…, pokušavaš forsirati iskru. A prisilne varnice nikada neće trajati. Ne morate uvijek imati iste vrijednosti, uvjerenja i stavove, ali barem morate razumjeti, poštovati i cijeniti svoje razlike. Ne bi trebalo da mijenjaš osobu da ju voliš. Ako otkriješ da za nedostatak privlačnosti kriviš čudnu frizuru ili loš smisao za modu, znaj da se to vjerovatno neće promijeniti čak i ako se osoba ošiša ili obnovi svoju garderobu. Fizička privlačnost se odnosi na to kako se vaša tijela povezuju i trebaš osjetiti magnetsko privlačenje i neospornu privlačnost koja neće ovisiti o promjenjivim faktorima.

6. Ne vjeruješ partneru

Naravno, dovođenje u pitanje lojalnosti je najveća crvena zastava (intuicija je uvijek u pravu). Ako partneru ne vjeruješ da će ostati vjeran, on definitivno nije pravi. Ali govorimo i o vjerovanju na druge načine. Ako je to neko s kim vrijedi biti, vjerovaćeš njegovom mišljenju, cijeniti njegov doprinos i vjerovati u to ko je. Vjeruješ u njegovo poštenje i ne dovodiš u pitanje njegov integritet.

Pinterest

7. Moraš se pretvarati da si zainteresovan/zainteresovana, ili obrnuto

Ti i tvoj partner vjerovatno imate mnogo različitih interesa. U stvari, trebalo bi, jer bi zabavljanje sa identičnom osobom bilo dosadno. Ne, možda te ne interesuju uvijek partnerove strasti ili hobiji, ali trebaš željeti naučiti više jer znaš koliko mu je to važno i iskreno želiš da možeš podijeliti s njim ono što voli. Trebalo bi da tvoj partner voli sve što voliš ili bar da priča o svemu što želiš.

8. Možeš zamisliti život s partnerom, ali te to ne uzbuđuje

Samo zato što možeš zamisliti zajednički život ne znači uvijek da je to prava stvar za tebe. Kada razmisliš o tome kakva bi bila veza, imati dom, osnovati porodicu ili ostarjeti s ovom osobom, da li je fantazija ta koja je uzbudljivija ili zapravo sve to radiš s partnerom? Kada shvatiš da želiš provesti ostatak života s nekim, želiš da ostatak života počne čim prije moguće. Život s partnerom trebao bi biti uzbudljiv. Ako je iskra tu, radovaćeš se svakom sljedećem koraku i vidjeti se sretno zajedno sa 80 godina.

Pročitaj

9. Nemate dobro prijateljstvo

Ako se ne smijete, šalite i ne uživate čak i u neromantičnom zajedničkom vremenu (poput obavljanja zadataka, čišćenja kuće ili šetnje psa), vaša “iskra” može biti samo iluzija zasnovana na fizičkoj hemiji ili novosti u vezi, ali nije trajna veza. Nisu li najbolja prijateljstva ona koja te zaluđuju bez razloga i nasmijavaju? Ako ćeš provesti život sa nekim, bolje da ti to bude najbolje prijateljstvo ikada.

Pinterest

10. S partnerom se osjećaš dobro samo u određenim okruženjima

Možda se zabavljate družeći se sa partnerovom porodicom, ali si stalno u grču kada je tvoj partner u tvojoj porodici jer se ne uklapa. Ili možda misliš da uživaš tokom večeri za izlaske, ali ne podnosiš da ste u blizini u nedjelju ujutro kada se izležavate kod kuće. Umjesto da te ometaju trenuci u kojima se osjećaš dobro u vezi, fokusiraj se na trenutke kada to nije slučaj. Ljubav je neugodnost; to je briga o nečemu kada to nije lako učiniti. Ako su tvoja osjećanja jaka u nekim sredinama, ali nedostaju u drugima, iskra je samo iluzija zasnovana na vanjskim faktorima.

11. Ne osjećaš se sigurno ili poštovano

Često brkamo “iskru” sa puno drugih emocija. Udobnost, ovisnost i zaljubljenost su uobičajene stvari koje se često pogrešno identifikuju kao ljubav. Iako ljubav može izazvati ovisnost, razlika između stvarne ovisnosti i osobina ljubavi sličnih samo ovisnosti je u tome što uz zdravu ljubav postoji i poštovanje, povjerenje i predanost. Isto tako, razlika između ugodne ljubavi i ljubavi radi udobnosti je osjećaj sigurnosti. Uz ugodnu ljubav, osjećaćeš sigurnost i povjerenje bez obzira na sve. Ako si u vezi radi udobnosti, osjećaćeš se nelagodno kad god nisi s partnerom, zbog nedostatka povjerenja u vezu. Shvati kakav je osjećaj ljubavi i nemoj je zamijeniti ni sa čim drugim.

12. Ne razmišljate isto o vezi

Važno je da isto razmišljate o humoru, intimnosti, vrijednostima i onome što želite od veze. Ako postoji iskrena iskra, ona koja će trajati kada novina nestane, nećeš morati da se pitaš da li postoji ili ne jer ćete oboje jednostavno znati. Srodna duša ili čak samo neko sa kim vrijedi provesti vrijeme nikada se neće djelovati forsirano. Čak i kada je veza teška (jer biće), voljeti jedno drugo nikada neće biti. Dakle, ako nešto djeluje „da nije kako treba“, vjerovatno je tako.

Prati nas na Instagram-u, Facebook-u i TokTok-u.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum