Trenutno čitaš
10 poslovnih dokumentaraca iz kojih ćeš naučiti vrijedne lekcije

10 poslovnih dokumentaraca iz kojih ćeš naučiti vrijedne lekcije

poslovni dokumentarac

Ako si u potrazi ste za nekim novim sadržajem za gledanje, isprobaj poslovne dokumentarne filmove u nastavku. Nisu sve siva odijela i bilansi – svaki će poslužiti da inspiriše tvoj um, pokrene tvoju kreativnost i nauči te vrijednim životnim lekcijama (dobrim i lošim).

Inside Job

Ako ne razumiješ u potpunosti jednu od najvećih katastrofa u svijetu poslovanja, onda moraš početi da se informišeš. Inside Job, koji je 2010. osvojio Oskara za najbolji dokumentarni film, govori o finansijskoj krizi 2008. i kako su promjene u bankarskoj i industriji finansijskih usluga stvorile plodno tlo za najštetniji tržišni krah moderne ere.

FYRE: The Greatest Party That Never Happened

Ako nisi gledao/la FYRE: The Greatest Party That Never Happened, sjedi i užasnuto gledaj kako se ono što je trebalo da bude ekskluzivni luksuzni muzički festival spektakularno raspliće pred tvojim očima.

Ovo je pouka o moći influenser marketinga. Uz mnoštvo nezaboravnih intervjua onih koji su uključeni, to je upozoravajuća priča o pogrešnim poslovnim planovima.

American Factory

Još jedan dobitnik Oskara koji baca svjetlo na manje poznate aspekte poslovnog svijeta – konkretno kako strana ulaganja mogu transformisati osjetljive industrije i šta može poći po zlu.

Dokumentarac govori o kineskoj kompaniji Fuyao i njenoj novoj fabrici na staroj lokaciji General Motorsa u Moraineu, Ohajo. Industrija visoke tehnologije susreće radničku Ameriku sa ogromnim sukobima u kulturi. Otrežnjujuće, informativno i znak predstojećoj automatizaciji posvuda.

Paul Smith: Gentleman Designer

Kraći dokumentarac od ostalih na listi, Paul Smith: Gentleman Designer prodire u život britanskog dizajnera muške odjeće i njegovog modnog carstva od više miliona funti. Hvatajući Smithov šarm i nemilosrdni kreativni apetit, film ističe njegovu urođenu sposobnost da iskoristi svaki dan i unovči ga u svom procesu dizajna, kao i njegove unosne rane poteze na japansko tržište.

Naporan rad je u osnovi uspjeha brenda, ali Smithova sposobnost da pretvori kreativne ideje u gotovinu je bez premca.

Abstract: The Art Of Design

Dizajn je neophodan za poslovanje. Naravno, ako imaš proizvod koji je vrijedan ili je tvoja usluga ključna, stići ćeš daleko, ali u srži svega je odličan dizajn.

Netflixov sažetak učvršćuje ovo gledište, gledajući u umove nekih od najpoznatijih i najfascinantnijih svjetskih dizajnera – uključujući dansku arhitektonsku superzvijezdu Bjarkea Ingelsa i gospodara patika Tinker Hatfield – kako bi shvatili kako razmišljaju i kako je njihov rad urodio plodom.

The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley

Oskarom nagrađen režiser dokumentarnih filmova Alex Gibney – čiji prethodni radovi uključuju Enron: The Smartest Guys In The Room i Going Clear – majstor je svog zanata i koristi svoj čarobni dodir da ispriča priču o Theranosu, nekadašnjoj više milijardi dolara vrijednoj zdravstvenoj kompaniji koju je osnovala Elizabeth Holmes.

Nakon što je napustila Stanford, Holmes je proglašavana za sljedećeg Steve Jobsa i, neko vrijeme je bila najmlađa milijarderka na svijetu. Slijedila je priča o kolosalnoj prevari i titanskom padu dok Gibney opisuje kako se sve srušilo. Odlično istraživanje psihologije prevare u poslu.

Something Ventured

Ovo je sjajan uvod u američki rizični kapitalizam i nudi istinski uvid u globalne korporacije poput Applea, Intela, Ciscoa i Atarija. Something Ventured je nezavisni film koji se bavi snagom finansija i preduzetništva 20. vijeka.

Uključujući Gordona Mura (suosnivač Intela), Jimmyja Treybiga (osnivač Tandema), Nolana Bushnella (osnivač Atarija), dr Herberta Boyera (suosnivača Genentecha), Mikea Markkulu (drugog predsjednika/CEO Apple-a), Sandy Lerner (suosnivač Cisco-a) i John Morgridge (rani izvršni direktor Cisco-a), to je fascinantno istraživanje okeana faktora koji stoje između odlične ideje i kompanije od više milijardi funti.

Pročitaj

Startup.Com

93% na Rotten Tomatoes – tvoj prvi dokaz da je Startup.com dokumentarac koji zaslužuje tvoju pažnju. Prateći dva prijatelja koji žele da postanu veliki tokom Dot Com ere, konačno se odlučuju na izgradnju interfejsa za obradu opštinskih parking karata.

U velikoj mjeri jureći za internetom, dok se ljudi oko njih katapultiraju na liste bogataša praktički preko noći, dokumentarac prati njihove pokušaje da učine isto s izuzetno mješovitim rezultatima. Pogled iznutra dobrodošao na pucanje sada već ozloglašenog balona dot-com-a i nešto što bi trebalo da odjekne kod investitora u trenutku kada je tehnološko tržište ponovo desetkovano.

Silicon Cowboys

Silicon Cowboys je dokumentarac koji govori o poslovnoj priči Davida protiv Golijata, o Compaq-u protiv IBM-a. Prvi je bio odvažni autsajder na sceni personalnih računara koji je napravio prenosivi računar pred nosom potonjeg, tada najmoćnije tehnološke kompanije na svijetu.

Smješten 1982. u restoranu u Hjustonu, Silicon Cowboys priča priču o usponu i padu Teksašana kao jednog od najvećih svjetskih tehnoloških pionira. Važna lekcija o tome da nikada ne odmaraš na lovorikama i zašto je stalna inovacija tajna dugovječnosti poslovanja.

Betting On Zero

Najbolji poslovni dokumentarni filmovi često su oni koji ispituju tanku granicu između legalnog i ilegalnog, a Betting on Zero je jedan od takvih filmova. Prati titana hedž fondova Billa Ackmana i njegovu kratku poziciju od milijardu dolara zasnovanu na uvjerenju da je Herbalife piramidalna šema koja će propasti.

Film takođe pokriva Ackmanov turbulentan i kontroverzan odnos s osnivačem Herbalifea i upravljanjem i poslovnim praksama kompanije. Klasična priča o bogatašima koji postaju sve bogatiji i malom tipu koji se zezne, to je priča koju smo viđali iznova i iznova, ali i dalje ne prestaje da šokira.

Izvor: apetogentleman.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum