Trenutno čitaš
10 najljepših jeftinih evropskih gradova koje možeš posjetiti

10 najljepših jeftinih evropskih gradova koje možeš posjetiti

Boravak u bilo kom gradu može biti jedan od najefikasnijih načina da se iskoristi kultura te zemlje. Bilo da se radi o burnom vikendu ili dvonedeljnom upoznavanju novog grada, gradski odmori nude potpuno, dubinsko uranjanje koje odmarališta na plaži i udaljeni seoski hoteli rijetko mogu pružiti.

Foto: pexels

Ali taj kulturni ubrzani kurs može doći sa visokom cijenom; letovi do nekih popularnih gradova poput Venecije prodaju se i po cijeni od 20€, ali to je jedan od najskupljih evropskih gradova za smještaj i hranu. Zbog toga, predlažemo 10 destinacija koje su podjednako zanimljive, a koje će 2023. biti povoljnije od nekih drugih.

Atina, Grčka

Ovogodišnji Post Office City Costs Barometer rangirao je istorijsku prestonicu Grčke kao najjeftiniju lokaciju za jesenji gradski odmor u Evropi i napomenuo da su cijene pale za 15% od 2021. Smještaj u Atini je posebno dobar po cijeni, s puno malih porodičnih i butik hotela. O istoriji i kulturi Grčke nije potrebno mnogo govoriti.

Foto: Getty Images

Lisabon, Portugal

Low cost kompanije lete iz obližnjih gradova u Lisabon, i dok je lijepa portugalska prestonica poznata po svojim nagrađivanim restoranima, putnici i dalje mogu ručati vani s malim budžetom – nakon Atine, to je najjeftiniji grad za obrok od tri jela. Lisabon je dom brojnih pametnih Airbnb-ova s ​​razumnim cijenama.

10 jeftinih evropskih gradova
Foto: unsplash

Klagenfurt, Austrija

Klagenfurt je jedan od najpristupačnijih gradova u Austriji za posjetu (glavna jela koštaju oko 6 evra; farmerska pijaca na Benediktinerplatzu je odlično mjesto za jeftino snabdjevanje), a njegovo spektakularno okruženje na istočnoj obali jezera Wörthersee čini ga jednim od najsceničnijih gradova u Austriji. Jun je najjeftinije vrijeme za odlazak, prije nego što se ljetnja gužva i divlji kupači spuste na rivu.

Foto: unsplash

Kaunas, Litvanija

Vilnius je dugo bio na vrhu liste najjeftinijih mjesta za odmor, ali Kaunas na zapadu je još jeftiniji, a ranije ove godine proglašen je jednom od evropskih prestonica kulture 2022. zbog svoje muzike, umjetnosti i pozorišta. Njegov godišnji CityTelling Festival ugošćuje širok izbor predstava i izložbi koje postavljaju centralnu pozornicu grada jevrejskog naslijeđa, a pristup većini događaja je besplatan, dok hotelske sobe s četiri zvjezdice koštaju samo 60€ po noći. Za najbolji pogled na baltički grad, uspinjača do brda Aleksoto košta samo nekoliko evra.

10 jeftinih evropskih gradova
Foto: freepik

Riga, Letonija

Riga je jedan od najjeftinijih gradova u Evropi, na drugom mjestu nakon Dablina po kulturi i Atine po smještaju. Prođi kroz uske uličice šarmantnog Starog grada, pronađi samsu od 2€ za ručak na centralnoj pokrivenoj pijaci koja se nalazi u preuređenim hangarima Zeppelina, slušaj besplatnu muziku uživo na Trgu Dome i pogledaj upečatljivu arhitekturu kao što je Kuća crnih glava i srednjovjekovna Švedska kapija. Ali jedan od najpotcijenjenijih načina da se vidi Riga je na vodi – iznajmi dasku za veslanje za samo 15€ na obalama rijeke Daugave.

Foto: Getty Images

Berat, Albanija

Beratove nezaboravne bijele osmanske kuće potpuno su jedinstvene u svom kolektivnom postojanju i vizuelnom uticaju. Jednostavne, tradicionalne sobe u unutrašnjosti takođe pružaju super pristupačan način za boravak ovdje. Kreni strmim kaldrmisanim ulicama da bi vidio/vidjela dvorac Berat iz 13. vijeka (ulaz je besplatan) i uživaj u ‘gradu od hiljadu prozora’ s vrha.

10 jeftinih evropskih gradova
Foto: Getty Images

Brašov, Rumunija

Jeftinija alternativa Bukureštu (koji je i dalje, prema evropskim standardima, nevjerovatno dobra vrijednost), Brašov je okružen slikovitim Karpatskim planinama. Žičara do vrha planine Tampa košta samo 20 leja (4,13€) za pogled iz zraka na krovove od cigle crvene boje, dok lokalni turoperator Walkabout nudi besplatnu pješačku turu svakog jutra u 10.30, polazeći od fontane u Piata Sfatului. Uzmi lokalne delikatese kürtőskalács (pečen na ražnju, šećerom prekriven „dimnjak kolač“).

Foto: freepik

Sofija, Bugarska

Ne samo da je Bugarska preuzela vodstvo (rame uz rame s Turskom) kao najjeftinija sveobuhvatna destinacija u Evropi, već je zemlja takođe dom nekih od najjeftinijih svjetskih skijališta. Sofija, glavni grad, udaljena je nešto više od 10 km od planina Vitoše koje pružaju impresivne zimske uslove za ljubitelje snijega i koštaju samo djelić cijene odmarališta u Francuskoj ili Italiji. Vino i bugarska piva su notorno jeftina, a centar Sofije poznat je po energičnoj atmosferi zabave. Ulaz u klubove rijetko košta više od 10€.

Pročitaj

10 jeftinih evropskih gradova
Foto: pexels

Izmir, Turska

Usljed pada lire, Turska može dati odličnu vrijednost za malo novca. Na turskoj obali Egejskog mora, Izmir je odolio porastu cijena Istanbula i turističkim zamkama Ankare, dok je sačuvao svoju 8.500 godina staru čaršiju Kemeraltı i starorimsku agoru. Istorijska mjesta i arhitektonske relikvije koegzistiraju s kosmopolitskom kulturom i tradicionalnom kuhinjom – probaj pide na molu ili pečeni krompir s izborom preliva u Atıştır Caféu. Na sat vožnje od grada nalazi se Efes, drevni grad koji su izgradili Grci i vrijedan obilaska.

10 jeftinih evropskih gradova
Foto: pexels

Tbilisi, Gruzija

Dok je transkontinentalni grad Tbilisi najskuplje mjesto za život u Gruziji, po evropskim standardima izuzetno je pristupačan za turiste. U posljednjih nekoliko godina otvoren je niz novih hotela. Gurmani bi trebali rezervisati sto u Barbarestanu, porodičnom restoranu s autentičnim receptima i lokalnim sastojcima, koje je pohvalila ekipa iza 50 najboljih svjetskih restorana.

10 jeftinih evropskih gradova
Foto: freepik

 

Izvor: cntraveller.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum