Jedna od najpoznatijih hrskavih poslastica, ujedno je i najpoznatija torta s beze korama. Za ovu tortu se veže ime ruske balerine Ane Pavlove u čiju čast je kreiran ovaj recept. Nježna, poetična i čarobna baš poput baletnog umijeća opis je ove torte.
Na Instagramu smo pronašli i odličan recept s mandarinama, koji je idealan za pripremu tokom zimskih dana.
Sastojci za kore:
- 380 g bijelog šećera
- 80 ml vode
- 6 bjelanjaka
- 2 kašike gustina
- 1,5 čajna kašičica sirćeta
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 250 g šećera
- 125 ml svježe iscijeđenog soka mandarine
- 100 g maslaca
- 2 velika jaja
- 2 žumanjka
- 2 čajne kašičice gustina
- 1 kašičica limunova soka
Sastojci za dekoraciju:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 5-7 mandarina
- šećer u prahu
Priprema:
Napraviti kremu od mandarina miješajući šećer i gustin u luncu. Dodati dva jaja i dva dodatna žumanjka i sve zajedno dobro miješati. Umiješati sok od mandarina i limunov sok. Staviti smjesu na šporet i lagano je zagrijati. Dodati maslac narezan na kockice i miješati sve zajedno desetak minuta dok se krema ne zgusne. Kada bude gotova, kremu prekriti plastičnom folijom i hladiti minimalno dva-tri sata.
Zagrijte rernu na 150 Celzijevih stepeni. Papirom za pečenje obložiti unutrašnjost kalupa za torte, promjera oko 20 centimetara i stavite sa strane. Bjelanjke umutititi u čvrst snijeg s malo brašna uz pomoć miksera. Postepeno dodati vodu i sirće. Dodati i gustin u smjesu. Dobijenu smjesu prebaciti i razmazati u kalupu.
Tortu peći u prethodno zagrijanoj rerni 35 minuta. Nakon isteka tog vremena smanjiti temperaturu na 130 Celzijevih stepeni i peći još 50 minuta. Ispečenu Pavlovu ostavite u rerni – bez otvaranja vrata – još 90 minuta nakon što ste isključiš rernu da bi se kora osušila i ohladila do kraja.
Pečenu Pavlovu staviti na tanjur za posluživanje. Vrhnje umutiti u šlag i premazati preko pečene kore. Preko šlaga dodati kremu od mandarina. Oguljene mandarine položiti na vrh Pavlove i sve zajedno posuti šećerom u prahu.