Svi nutricionisti svijeta bi se sigurno složili da je sladoled najgora moguća opcija za doručak. Ali, zamisli da svoje jutarnje žitarice i voće smrzneš u ukusan i zdrav sladoled. Ovo je siguran način da se rashladiš tokom vrelog ljetnog jutra, a sladoled sadrži samo pet sastojaka. Osim toga, možeš ga napraviti jedno veče i imati za cijelu sedmicu.
Evo šta ti je potrebno od sastojaka:
- ¾ šolje bademovog mlijeka
- ¾ šolje običnog nemasnog grčkog jogurta
- 1 kašika meda
- ⅓ šolje voća
- ⅓ šolje granole
Priprema:
Pomiješaj bademovo mlijeko, jogurt i med. Ovo možeš miksati u posudi, procesoru za hranu ili blenderu.
Sipaj mliječnu smjesu u kalupe za sladoled. Ravnomjerno rasporedi voće i granolu u kalupe (možeš ih usitniti). Zbog gustine mlijeka i jogurta, voće i granola neće potonuti na dno kalupa.
Zamrzni oko sat i po. Stavi štapiće sladoleda u kalupe i zamrzni dok ne očvrsnu – još oko 3 – 4 sata.
Da izvadiš štapiće sladoleda, nakratko stavi kalupe pod toplu vodu, a zatim ih izvuci.
Uživaj u zanimljivom obroku ili desertu!