Trenutno čitaš
Zaljubi se u bajkovite dvorce Južne Češke

Zaljubi se u bajkovite dvorce Južne Češke

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Tradicionalni gradovi sa šarmantnim trgovima, dugom istorijom proizvodnje piva i zadivljujućom baroknom arhitekturom su neke od stvari po kojima je Češka Republika poznata. Ali ono što je manje poznato izvan ove prelijepe zemlje su bajkoviti dvorci Južne Češke.

Južna Češka (Bohemija) dijeli granicu s Njemačkom i Austrijom. Njen najveći grad su Češke Budejovice, ali najpoznatiji je Češki Krumlov.

Dakle, hajde da započnemo ovaj obilazak bajkovitih dvoraca širom Južne Češke.

Češki Krumlov dvorac
Foto: gastrotravelogue.com

Češki Krumlov je divan mali gradić sa dvorcem iz snova u koji ćeš se sigurno zaljubiti. Datira iz 13. vijeka i drugi je po veličini kompleks dvoraca u Češkoj. Najveći je onaj u Pragu. Dvorac Češki Krumlov obnovljen je u renesansnom stilu u 16. vijeku, a njegova najistaknutija karakteristika je prelijepo obojena ružičasta kula. Tokom vijekova prošao je kroz ruke brojnih čeških aristokratskih porodica i sada pripada državi.

Pogled sa dvorca na grad oduzima dah, a njegovane bašte su zaista spektakularne. Dvorac Češki Krumlov jedan je od najpopularnijih dvoraca u Češkoj, pa ako želiš da izbjegneš gužvu, odlično vrijeme za posjetu bilo bi proljeće i jesen radnim danom. Zima je takođe lijepa ako voliš zimsku čaroliju.

Hluboka dvorac
Foto: trip.com

Hluboka je jedan od najljepših dvoraca u Češkoj, što ga čini još jednom veoma popularnom atrakcijom u južnom dijelu zemlje. I lako je shvatiti zašto. Čim ugledaš ovaj impresivni zamak, prebacićeš se u svijet bajki. Zaista zadivljujuća građevina. Prvobitno osnovan u 13. vijeku, prošao je kroz brojne transformacije. Sadašnji stil inspirisan je dvorcem Windsor, rezidencijom britanske kraljevske porodice.

Dvorac Hluboka je ogroman, sa 140 soba, 11 kula i prostranim i lijepo uređenim terenima. Ali pobrini se da imaš dovoljno vremena za obilazak unutrašnjosti s vodičem. Enterijer je zaista raskošan, ukrašen slikama evropskih majstora iz 16. do 18. vijeka, bogatim tapiserijama i zamršenim lusterima od muranskog stakla. Namještaj je uglavnom originalan i jedan od najočuvanijih u zemlji.

Zvikov dvorac
Foto: flickr.com

Dvorac Zvikov se često naziva „kraljem čeških dvoraca” zbog svoje dramatične lokacije, smještene na rtu gdje se spajaju rijeke Vltava i Otava. Bio je sjedište prvih čeških kraljeva i bio je strateški pozicioniran na važnom trgovačkom putu, što ga čini jednim od najboljih dvoraca u Češkoj.

Kula Hliza datira iz 13. vijeka i najstarija je sačuvana građevina u sklopu dvorca. Velik dio kompleksa je nestao, progutao ga je porast vode uzrokovan izgradnjom brane. Međutim, još uvijek možeš posjetiti područja koja su nekada bila Kraljeva soba i Formalne kraljevske sobe. Sada su otvorene terase sa kojih se pruža spektakularan pogled na spoj rijeka i litice s druge strane.

Unutrašnjost dvorca ima veoma dobro očuvanu dvospratnu kamenu galeriju sa otvorenim dvorištem, što bi se sigurno lako uklopilo u epizodu “Igre prestola”.

Dvorac Orlik
dvorci Češke
Foto: outdooractive.com

Dvorac Orlik je nastao kao kraljevski dvorac u 13. vijeku, a kasnije je tokom godina predat brojnim plemićkim porodicama. Naziv Orlika potiče od riječi „mladi orao” na češkom, a ovo ime dobio je zbog svog položaja smještenog na vrhu kamenjara, poput orlovskog gnijezda.

Prvobitno, dvorac je gledao na dolinu preko rijeke Vltane, ali sa stvaranjem rezervoara 1950-ih i 1960-ih godina sada je okružen vodom. Kao i mnogi drugi dvorci u Južnoj Češkoj, dvorac Orlik je prošao kroz mnoge promjene, uključujući dva velika požara. Trenutna forma je romantičnog gotičkog stila i daje joj onaj bajkoviti izgled.

Odličan način da se vidi zamak Orlik je sa vode. Nedaleko od ulaza nalazi se pristanište odakle se može krstariti akumulacijom koja ti pruža jedinstvenu perspektivu dvorca i njegovog položaja.

Pročitaj

Bechyne dvorac
dvorci Češke
Foto: daen.cz

Dvorac Bechyne je dvorac iz 13. vijeka izgrađen u selu Bechyne. Međutim, rekonstruisan je u 17. vijeku i danas nije ostalo ništa od prvobitne strukture. Sadašnju renesansnu zgradu sa ružičastom fasadom sagradila je porodica Rosemberg.

Dvorac ima 110 soba i svakako se isplati posjetiti unutrašnjost, a posebno salu za vjenčanja Petra Voka od Rosemberga, njegovog najpoznatijeg vlasnika. Dvorište ima nevjerovatne freske, a vrijedi posjetiti i spavaću sobu posljednjeg člana porodice Rosemberg, sa visoko ukrašenim stropom.

U sklopu zamka se nalazi pozorište, a u dvorištu je i koncertna dvorana koja je započela svoj život kao jahaonica sa teniskim terenom, a postala tekstilna fabrika za vrijeme komunističkog režima. Dvorac i teren imaju spektakularan pogled na rijeku Lužnice i selo Bechyne.

Dvorac Cervena Lhota
dvorci Češke
Foto: amazingczechia.com

Posljednji, ali svakako ne manje važan, dvorac Cervena Lhota jedan je od najmagičnijih dvoraca u Češkoj Republici. Smješten usred jezera, na stjenovitom ostrvu, vjeruje se da je ovaj šarmantni mali zamak započeo život kao tvrđava u 14. vijeku.

Tokom godina je nekoliko puta mijenjao vlasnika, a nakon Drugog svjetskog rata postao je dječja bolnica. Međutim, godinu dana kasnije bio je otvoren za javnost. Zaista je popularan među posjetiocima, pa se preporučuje posjeta radnim danima.

Izvor: broganabroad.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum