Trenutno čitaš
Vikend preporuka: Osjeti dašak istorije na Maglajskoj tvrđavi

Vikend preporuka: Osjeti dašak istorije na Maglajskoj tvrđavi

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Dolazak proljeća nagovještava i potragu za mjestima gdje ćemo provoditi slobodno vrijeme uživajući u ljepoti i čarobnim prizorima. Ako si u potrazi za bajkovitim mjestom i zaista želiš da zalutaš u neku bajku iz djetinjstva imamo primamljivu lokaciju za tebe. Radi se o srednjovjekovnoj građevini u dolini rijeke Bosne poznatoj po nazivu Maglajska tvrđava. 

Istražujući ljepote i bogatu kulturnu baštinu naše zemlje oduševili smo se ovom lokacijom koja je idealna za jednodnevni izlet i savršeno je mjesto ako želiš da se udaljiš od svakodnevnice. Maglajska tvrđava se prvi put pominje i povelji ugarskog kralja Sigismunda 1408. godine.

Foto: Instagram/bosnia_agency_tourism

Pri svakom dodiru zidova ove kamene tvrđave i prolaskom kroz njene hodnike osjeća se dašak istorije i neke davno neispričane priče. Tvrđava se sastoji od pet kula: Širbegova, Dizdareva, Branič kula, Kapetanova i Sahat kula. Vremenom se tvrđava mijenjala, ali je svakako zadržala svoj srednjovjekovni stil koji krasi neosporna gracioznost.

Foto: Instagramwildtraveler.mt

U doba Osmanskog perioda tvrđava je služila da odbranu Bosanskog kraljevstva, međutim u vrijeme Austrougarske okupacije tvrđava je izgubila svoj vojni status.  Najbolje očuvana kula je Sahat kula koja se nalazi na ulazu u tvrđavu. Sahat kula sagrađena je 1697. godine i pokazivala je vrijeme po srednjoevropskom vremenu. Pošto je ova kula sagrađena na litici, njena prednja strana je nešto veća od suprotne strane. Danas je, nažalost, Sahat kula napuštena bez satova i zvona.

Pročitaj
Pinterest

Foto: Instagram/upoznajbalkan_

Maglajska tvrđava, ili kako je još nazivaju Gradina, izazov je za sve zaljubljenike u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine. Privlači mnogobrojne turiste jer pogled koji se pruža sa tvrđave je nezaboravan. S vrha se pruža neprocjenjiv poged na grad i čaršiju kao i na rijeku Bosnu. To je mjesto gdje se sa dragim ljudima bilježe najljepše i nezaboravne uspomene.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum