Trenutno čitaš
Idealna destinacija za sljedeći vikend getaway je Verona, grad romantike i istorije

Idealna destinacija za sljedeći vikend getaway je Verona, grad romantike i istorije

Verona

Nestvarna ljepota, bogata istorija i romantična atmosfera čine Veronu jednom od najpoželjnijih destinacija za vikend bijeg od svakodnevice. Ovaj prelijepi grad, poznat i kao “Grad ljubavi”, bogat je kulturnim blagom, arhitektonskim remek-djelima i zanimljivostima koje oduzimaju dah.

Grad ljubavi

Za romantične duše, Casa di Giulietta (Julijina kuća) predstavlja nezaobilaznu destinaciju u Veroni. Legenda kaže da je ovo mjesto inspirisalo Šekspira za njegovo djelo “Romeo i Julija”. Posjetioci mogu pogledati na balkon, gdje su se navodno Julija i Romeo zakleli na vječnu ljubav, ili dodirnuti bronzanu statuu Julije za sreću u ljubavi.

Najpoznatiji istorijski simbol grada je Arena di Verona, dobro očuvani rimski amfiteatar. Ovaj impresivni spomenik kulture domaćin je spektakularnih opera i koncerata tokom ljeta, te je obavezna destinacija za ljubitelje umjetnosti i istorije.

Piazza delle Erbe je prekrasna tržnica, smještena na mjestu starog rimskog foruma, koja nudi jedinstvenu atmosferu i šarm. Možeš uživati u šetnji među štandovima s lokalnim proizvodima, arhitektonskim draguljima i šarenilom boja.

Castelvecchio je monumentalna tvrđava koja dominira gradskim pejzažom i predstavlja remek-djelo renesansne arhitekture. Danas je dom jednom od najznačajnijih muzeja u Veroni, gdje se izlažu slike, skulpture i artefakti koji prikazuju bogatu istroriju grada.

Verona je takođe raj za gurmane, nudeći bogatu enološku i kulinarsku tradiciju. Možeš uživati u vrhunskim vinima poput Amaronea i Soavea, kao i tradicionalnim jelima.

Pročitaj

Verona je definitivno grad koji oduzima dah svojom ljepotom, bogatom istorijom i romantičnom atmosferom. Posjetiti ovaj grad znači uroniti u svijet Šekspirove legende, istražiti kulturna blaga rimskih vremena i uživati u vrhunskoj kuhinji i vinima. Za vikend bijeg ispunjen avanturom, ljubavlju i kulturom, Verona je bez sumnje idealna destinacija.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum