Trenutno čitaš
Uz pomoć jednostavnih tehnika opusti svoje oči i odmori od računara!

Uz pomoć jednostavnih tehnika opusti svoje oči i odmori od računara!

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Pojavom kompjutera problem sa ljudskim vidom se dodatno zakomplikovao, stvorivši jednu vizuelnu, odnosno umnu ponavljajuću deformaciju zvanu sindrom kompjuterskog vida. Neki od simptoma ove deformacije su napregnutost očiju, opšti umor, bol u vratu i ramenima, suve oči i poteškoće pri koncentraciji. Sam kompjuterski ekran predstavlja vizuelni stresor za naše oči.

Foto Freepik

Pošto oko ni na koji način ne može da odredi fokusno rastojanje kompjuterskih piksela, ono se nađe u takvom stanju da cilijarni mišić neprestano podrhtava, bez ikakve svrhe. Ovakav vid vizuelnog stresa može da prouzrokuje miopiju ili da je pogorša.

Naši preci su veoma dobro koristili sva svoja čula, zajedno sa čulom vida. Gledali su u daljinu i mogli su da primjete i najmanji pokret perifernim vidom. Njihove oči su se neprestano pomjerale sa jednog detalja na drugi, od bliskih do dalekih objekata.

Kada čitamo ili radimo na kompjuteru, nas ne zanima  šta se sve nalazi u ostalom dijelu prostorije. Dane na poslu provodimo zureći u stvari nekoliko centimetara ispred svog nosa, što dovodi do nastanka „zamrznutog“ pogleda. Pretjerana upotreba tog centralnog vida uzrokuje povišen očni pritisak, odnosno tečnost stiže u oko brže nego što ono može da se osuši, postepeno stvarajući pritisak na optički nerv. Dobro poznat naziv za ovo stanje je glaukom.

Foto Freepik

Postoje mnogi načini kojim možemo pomoći svojim očima. Neke od tehnika služe samo za tačno određen dio funkcije vida, neke služe za zdravlje očiju, dok druge za naše cjelokupno zdravlje.  Vježbanje sa perifernim vidom takođe pomaže da se odbace loše navike, koje smo možda usvojili pri pretjeranom korišćenju samo centralnog vida.

Prva tehnika vježbanja je osmišljena sa ciljem da poveća fleksibilnost i snagu mišića oko naših očiju, i da ih osposobi za pomjeranje sa lakoćom u svim pravcima. Počinjemo tako što ćemo oba oka istovremeno vrtjeti u krug. Ako to predstavlja poteškoću, možeš pratiti prst ispred očiju i kružiti njime, mada je bolje da to činiš bez ove pomoći. Takođe, pomjeraj oči lijevo-desno i gore-dole. Potom, zatvori oči i slobodno zamišljaj da se i oči vrte u krug, bez ikakvog naprezanja.  Nakon toga nastavi sa vježbom, ali zatvorenih kapaka. Ovo možda bude teže, pošto su pokreti tada mnogo više ograničeni. Ove vježbe blokiraju centralni vid i stimulišu periferni vid za oba oka, bilo istovremeno, bilo pojedinačno.

Ukoliko primjetiš da se pojavljuju određeni simptomi poput pada vida na jednom ili oba oka, bol u oku, crvenilo oka ili kapaka, povrede oka, uočene promjene na oku i očnim kapcima, suvoća oka, svakako je najbolje rješenje da posjetiš oftamologa.

Pročitaj

Zdravstvena ustanova Preventiva Medical nudi oftamološke preglede stručnog medicinskog osoblja, koje će veoma brzo utvrditi trenutno zdravstveno stanje očiju i preporučiti najbolji način liječenja.

Svoj pregled možeš obaviti svakog radnog dana od 07h do 19h, te subotom od 08h do 12 sati. Zakazivanje termina je moguće na jedan od brojeva telefona: +387 51 257 150 ili +38766755755.

Vidimo se u ZU Preventiva Medical.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum