Trenutno čitaš
Umjetnost u kafi – najbolji način da započneš dan!

Umjetnost u kafi – najbolji način da započneš dan!

Gala Home
Gala Home

Od simpatičnih mačića do komplikovanih geometrijskih uzoraka, umjetnost u kafi može običnu šoljicu kafe pretvoriti u nešto zabavnije i uzbudljivije. Pogledaj  nekoliko atraktivnih dizajna i na najbolji način započni svoj dan!

Instagram/@melaquino

Istorija umjetnosti u kafi seže vijekovima. Nakon što se savladaju osnove, svi dizajni ove umjetnosti u osnovi se mogu učiniti slobodnim izlijevanjem.

Kafa je prvi put pretvorena u vizuelnu umjetnost prije nekoliko decenija u Italiji, rodnom mjestu popularnih mliječnih espresso napitaka, ali zasluga za pravljenje latte art mainstreama pripada američkim kafićima. Šolje kafe ukrašene uzorcima popularizovane su u SAD-u krajem 1980-ih i početkom 1990-ih i ubrzo su se proširile svijetom.

Danas se najveći procvat događa u Aziji, a naročito su se azijski baristi posebno snašli na svjetskim prvenstvima u latte artu.

Pročitaj

Najklasičniji latte art dizajn su srce i rozeta u obliku lišća. Iskusniji barista takođe je u stanju proizvesti labudove i tulipane, a oba su varijacije dva osnovna dizajna.

Uspon društvenih medija takođe je igrao ulogu u tome da latte umjetnost postane svjetski fenomen. Sada je puno veći fokus na prezentaciji, jer kupci vole dijeliti fotografije lijepih šoljica kafe na mreži.

Adul Buaphan/Shutterstock
Instagram/@thetrendybarista
Patthamanan Jaisawaeng/Getty Images
Patthamanan Jaisawaeng/Getty Images
Emily Chen/EyeEm/Getty Images

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum