Trenutno čitaš
Evo zašto je važno uzimati suplement šafrana koji je idealan za psiho-fizičko zdravlje

Evo zašto je važno uzimati suplement šafrana koji je idealan za psiho-fizičko zdravlje

suplement šafrana

Sa svojstvima poboljšanja raspoloženja, podrške kognitivnim funkcijama, regulacije težine i mnogim drugim, suplement šafrana može biti ključni dodatak svakodnevnoj rutini.

U potrazi za psiho-fizičkim blagostanjem, pojedinci sve više posežu za prirodnim dodacima i suplementima, kako bi poboljšali svoje svakodnevne zdrave rutine. Jedan takav dodatak koji dobija na popularnosti zbog svojih raznovrsnih zdravstvenih prednosti je šafran.

Poznat kao “zlatni začin”, šafran ne samo da dodaje karakterističan ukus i boju kulinarskim specijalitetima, već nudi riznicu prednosti kada se konzumira kao suplement u vidu kapsula, praha ili tableta kao dodatak ishrani. Predstavljamo ti različite prednosti suplemetacije šafrana i kako uključivanje suplemeta šafrana u tvoj životni stil može značiti prekretnicu za psiho-fizičko zdravlje.

Canva

Dok raste interes za prirodnim lijekovima, suplement šafrana postaje popularan izbor za one koji traže prirodan i holistički pristup zdravlju i blagostanju. Od poboljšanja raspoloženja i podrške kognitivnim funkcijama do upravljanja težinom i protuupalnih benefita, zlatni začin nudi raznolike prednosti. Omogući si zlatne prednosti šafrana i kreni prema zdravijem i vitalnijem načinu života.

Poboljšanje raspoloženja i smanjenje stresa

Šafran je dugo cijenjen zbog svoje sposobnosti pozitivnog uticaja na raspoloženje i ublažavanja stresa. Aktivni spojevi u šafranu, uključujući krocin i safranal, vjeruje se da podstiču proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i boljeg mentalnog zdravlja. Redovna konzumacija suplementa šafrana može doprinijeti uravnoteženijem emocionalnom stanju, što ga čini vrijednim dodatkom svakodnevnoj rutini za one koji traže prirodna rješenja za stres i anksioznost.

Podrška kognitivnim funkcijama mozga

Nedavna istraživanja sugerišu da šafran može imati svojstva poboljšanja kognitivnih funkcija mozga. Njegovi antioksidansi, poput krocina i krocetina, povezani su s poboljšanom memorijom i kognitivnim funkcijama. Uključivanje suplementa šafrana u tvoj životni stil može biti posebno korisno, posebno za osobe koje žele podržati zdravlje mozga, naročito u zrelijim godinama.

Pexels

Pomaže u upravljanju težinom

Za one koji žele održavati zdravu tjelesnu težinu, suplemet šafrana može pružiti pomoć. Šafran je pokazao svojstva suzbijanja apetita, potencijalno smanjujući želju za grickanjem i podstičući osjećaj sitosti. Uključivanjem šafrana u svoju dnevnu rutinu možda ćeš se lakše pridržavati balansirane ishrane i postizati ciljeve upravljanja težinom.

Protuupalna svojstva

Šafran sadrži spojeve s protuupalnim svojstvima, koji mogu pomoći u borbi protiv upala u tijelu. Hronična upala povezana je s različitim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca i određene vrste raka. Uvođenjem suplementacije šafrana možeš doprinijeti smanjenju upale, promovišući opšte zdravlje i blagostanje.

Podržava zdravlje očiju

Šafran se tradicionalno koristi za podršku zdravlju očiju, a savremena istraživanja sugerišu da može imati potencijalne benefite u liječenju stanja poput makularne degeneracije vezane uz dob (AMD). Antioksidansi u šafranu mogu pomoći u zaštiti očiju od oksidativnog stresa, čineći ga vrijednim dodatkom za očuvanje optimalnog vida.

pexels

Snaga antioksidansa

Šafran je bogat antioksidansima, spojevima koji pomažu neutralizovati štetne slobodne radikale u tijelu. Slobodni radikali mogu doprinijeti oksidativnom stresu i oštećenju ćelija u tijelu, što može uzrokovati različite zdravstvene probleme. Antioksidansi u šafranu, poput krocina, krocetina i safranala, mogu odigrati ključnu ulogu u zaštiti tijela od oksidativnih oštećenja, podržavajući opšte zdravlje.

Regulacija nivoa šećera u krvi

Istraživanja potvrđuju da šafran može imati pozitivan uticaj na nivoe šećera u krvi. Neka istraživanja ukazuju da dodaci šafrana u suplementaciji mogu pomoći u regulaciji nivoa glukoze u krvi, čineći ga potencijalnim saveznikom za osobe koje se bore sa dijabetesom ili su u riziku od razvoja otpornosti na insulin.

Zdravlje srca

Šafran je povezan sa koristima za zdravlje srca. Njegova antioksidativna i protuupalna svojstva mogu doprinijeti zdravlju srca smanjujući rizik od ateroskleroze (otvrdnjavanje arterija) i podstičući zdravu cirkulaciju krvi. To, pak, može doprinijeti smanjenju rizika od bolesti srca.

Pročitaj
Çatalhöyük Information and Reception Centre

pexels

Pomoć u respiratornom zdravlju

U tradicionalnoj medicini, šafran se koristio za rješavanje respiratornih problema. Protuupalna svojstva šafrana mogu pomoći smirivanju dišnih puteva i olakšavanju simptoma povezanih s stanjima poput astme i bronhitisa. Uključivanje suplemetacije šafrana može pružiti podršku respiratornom zdravlju i poboljšati opštu funkciju pluća.

Poboljšava zdravlje probavnog sistema

Vjeruje se da šafran ima probavne prednosti. Može podstaknuti proizvodnju probavnih enzima, podstičući bolju probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Osim toga, šafran može imati blagi laksativni efekat, pomažući redovnim pokretima i pražnjenjima crijeva i sprečavajući zatvor.

Potencijalna prevencija od raka

Iako je potrebno više istraživanja, neka istraživanja sugerišu da šafran može imati svojstva koja pomažu u prevenciji raka. Prisutnost antioksidansa u šafranu može pomoći u zaštiti ćelije tijela od oštećenja koja mogu dovesti do razvoja raka.

Svojstva antidepresiva

Osim svojstava poboljšanja raspoloženja, šafran se proučava zbog svojih potencijalnih antidepresivnih svojstava. Neka istraživanja pokazuju da bi šafran mogao biti jednako efikasan kao određeni antidepresivi u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti. To ga čini obećavajućom prirodnom alternativom za osobe koje se nose s blagim do umjerenim oblicima depresivnih ili anksioznih poremećaja.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum