Trenutno čitaš
Stručnjaci savjetuju kako da osvježiš intimnost u dugoj vezi ili braku

Stručnjaci savjetuju kako da osvježiš intimnost u dugoj vezi ili braku

Stručnjaci/terapeuti za veze i brakove, govore o tome kako vratiti emocionalnu i seksualnu bliskost u svoju vezu ili brak.

Kako vrijeme prolazi, duge veze mogu postati izazovne kada je u pitanju intima i bliskost. Umjesto da budu blisko povezani i poznaju jedno drugo na dubljem nivou, parovi se mogu udaljiti… Kako ljudi rastu, razvijaju se, rade na sebi i mijenjaju se, njihove se potrebe, želje i ciljevi mijenjaju, pa je potrebna jasna namjera od strane oba partnera, kako bi intimnost i dalje trajala.

Emotivne povrede, ukoliko ih je bilo u prošlosti stvaraju ogorčenost, fizički kontakt postaje rijedak, posao, obaveze i djeca često imaju prednost nad vezom između partnera, a postavljanje jasne namjere da posvetite vrijeme jedno drugome postaje mnogo teže… Ali sve nade nisu izgubljene. Postoje načini i akcije koje svaki partner može preduzeti, kako bi se ponovno povezali i oživjeli intimnost u vezi.

Pinterest

Evo 13 načina za oživljavanje intimnosti u dugoj vezi ili braku, prema savjetima tri stručnjaka za ljubavne veze:

Odlučite se nositi s nezadovoljstvom ili ga ostaviti po strani i potražite pomoć da to učinite

Ljutnja i neriješeni problemi često se odigravaju u spavaćoj sobi.

Ponovno se povežite

Kako biste ponovno uspostavili vezu, počnite se gledati u oči kad god razgovarate. Ako možete gledati u oči potpuno obučeni, povećava se oksitocin (hormon vezivanja) i povećava se želja da se približite i budete goli. Dobra vijest ovdje je da ako jedna osoba počne inicirati gledanje u oči, druga će je često slijediti.

Povećajte dodir

Jednom kada se uspostavi obrazac povećane povezanosti, tada može započeti povećani dodir. To uključuje trljanje ruku, stopala, vrata i više. To može napredovati do masaže, što je prekrasan način da se tijelo pripremi za seks (masaža smanjuje hormone stresa i povećava hormone vezivanja).

Dopustite da se napetost iščekivanja izgradi

Naši mozgovi doživljavaju mnogo više zadovoljstva, kada iščekivanje nagrade traje neko vrijeme prije nego što je dobijemo. Dakle, uzmite si vremena.

pexels

Isprobajte nešto novo, na primjer potražite neko drugo mjesto za seks osim spavaće sobe

Sjetite se posebno vruće noći koju ste možda proveli zajedno ili posebno uzbudljivog mjesta na kojem ste bili. Probajte neka druga mjesta za seks.

Podijelite svoje fantazije

Počnite svom partneru davati do znanja što vam se sviđa govoreći: “Oduvijek sam želio probati … želiš li to probati sa mnom?”. Tretirajte to kao eksperiment. Pozovite svog partnera da podijeli svoje fantazije. Budite voljni podijeliti i svoje.

Koristite tehnologiju za izgradnju bolje komunikacije

Poruke putem telefona mogu biti prekrasne. Na primjer, “Pogodi šta želim raditi večeras.”

Pexels

Riješite se nekih obaveza i vratite se u boljem raspoloženju

Kako biste se ponovno povezali sa sobom i svojim partnerom, oslobodite se nekih obaveza i odgovornosti. Unajmite osobu za čišćenje. Nađite dadilju. Umjesto da se osjećate opterećeno životom, osjećaćete se lakše i slobodnije doživjeti intimne trenutke, oslobodite malo svoj pretrpani raspored i posvetite se sebi i partneru i svojim instimnim odnosima.

Zbližite se zajedničkim dijeljenjem novog iskustva

Dijeljenje novog iskustva daje nam priliku da zajedno izrazimo svoje osjećaje o nečem novom. Ta se otvorenost zatim može prenijeti na razgovore o seksu i intimnosti. Krenite na zajednički kurs kuhanja ili na masažu za parove. Dogovorite privatni čas joge. Istražite nešto novo kako biste se mogli vratiti međusobnom istraživanju.

pexels

Vratite seksi energiju

Zaboravite na par kilograma viška koje ste nakupili. Vratite sebi seksepil. Odvojite vrijeme da pronađete odgovarajuću odjeću ili donje rublje kako biste istakli najbolje karakteristike svog tijela. Posvetite malo vremena svojoj kosi i napravite manikir i pedikir. Nosite omiljeni parfem. Malo truda mnogo pomaže u ponovnom paljenju plamena.

Pročitaj
plaža

Prisjetite se što vas je prvo privuklo jedno drugome

Kad parovi dođu na coaching, često ispričaju priču o tome kako su se upoznali. Vodite razgovor u kojem ćete podijeliti ono što vas je privuklo jedno drugom na početku. Svaka bi se osoba trebala naizmjenično prisjetiti kako su se stvari dešavale u početku i kako su se tada osjećali, kad su se prvi put zaljubljivali.

pexels

Razgovarajte o svemu, tako da ste stvarno prisutni i da slušate jedno drugo

Kad su parovi neko vrijeme zajedno, male nesuglasice se gurnu pod tepih, gdje ih se ne može vidjeti, a nesuglasice bujaju i rastu pod tepihom, dok ne eksplodiraju. Pozovite svog partnera da obavite sesiju razjašnjavanja tih nesuglasica, gdje ćete oboje dobiti neometano vrijeme za razgovor o svemu što ste oklijevali iznijeti ili ste odgodili iznošenje jer ste čekali pravo vrijeme.

Gledajte se, dodirujte, govorite tiho i nježno

Mnogi od nas nisu se dobro povezali sa svojim roditeljima ili porodicom, pa smo skloni odbrambenom stavu ili hodamo s podignutim gardom. Ali jeste li znali da kao odrasli možete jedno drugom pomoći da izliječite nesigurnu privrženost i razvijete onaj siguran osjećaj “Voljen sam”, koji se obično povezuje sa zdravim ranim povezivanjem?

Istraživanje privrženosti kod odraslih pokazalo je da su načini koji pomažu bebama da se osjećaju sigurno i zaštićeno, ustvari nježni pogledi puni ljubavi, nježni dodiri i umirujući tonovi glasa, a to su iste stvari koje pomažu partnerima da postanu “sigurno privrženi”.

Dakle, kad god osjetite da je vaš partner pod stresom ili nervozan, tužan, ponudite ohrabrujući dodir, riječi podrške umirujućim tonom glasa ili gledajte u partnera s ljubavlju u očima.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum