Trenutno čitaš
Šta je “tinselling” u ljubavnim vezama?

Šta je “tinselling” u ljubavnim vezama?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Kako se praznične svjetlucave lampice gase i praznična atmosfera smiruje, januar nudi mirnije razdoblje nakon decembarske vreve, gužve i užarene atmosfere. Ovaj novi početak godine nas poziva da razmislimo, analiziramo i ponovno procijenimo, posebno ako smo bili uhvaćeni u zamku “tinsellinga” odnosno prikrivanja naših pravih osjećanja, misli i potreba u ljubavnim vezama, posebno tokom protekle praznične sezone, kada se mnogo toga stavlja pod tepih.

Izraz “tinselling”, koji je skovala stručnjakinja za ljubavne veze Tina Wilson, opisuje maskiranje izazova, blokada, prepreka, nesporazuma i problema u ljubavnoj vezi tokom praznične sezone. “To je pritisak da se prikaže jedinstvo i sreća u ljubavnoj vezi tokom praznične sezone, a ustvari može zamagliti i prikriti prave osjećaje”. Međutim, odgađanje ključnih razgovora za period nakon praznika može nehotice stvoriti dublje jazove i probleme, pretvarajući manje probleme u monumentalne velike izazove u ljubavnim vezama.

Pexels

Šta je “tinselling” u ljubavnim vezama?

“Tinselling” je metaforički termin koji se koristi za opisivanje ponašanja u ljubavnim vezama gdje parovi sakrivaju ili prikrivaju svoje stvarne lične probleme ili probleme u ljubavnoj vezi, predstavljajući sjajnu i savršenu fasadu svijetu oko sebe, oni se svojim prijateljima i porodici za vrijeme praznika predstavljaju u punom sjaju, slično tome kako sjajna vrpca i ukrasi uljepšavaju novogodišnju jelku.

U osnovi, “tinselling” sugeriše da umjesto da se suočavaju s pravim problemima ili izazovima unutar svoje ljubavne veze, parovi mogu odabrati da predstave idealizovanu verziju svoje veze, posebno tokom vremena kada su društveni ili porodični pritisci pojačani, kao što je to slučaj tokom praznične sezone. Međutim, kako savjetuju stručnjaci za ljubavne veze, čineći to “maskiranje” i idealizovanje svoje ljubavne veze, ne rješavaju svoje temeljne probleme ili nesuglasice u vezi, što može dovesti do većih problema u budućnosti.

pexels

Januarska iskrenost je šansa za autentičnost u ljubavnim vezama

Privlačnost prazničnog duha često čini decembar izbjegavajućim mjesecom za suočavanje s problemima u vezi. Međutim, odgađanje vitalnih i ključnih razgovora može pogoršati emocionalne rane u ljubavnim vezama. Kako Tina Wilson ističe, izbjegavanje iskrene komunikacije može posijati sjeme rezignacije i narušiti povjerenje. Nadalje, skrivanje briga i problema iza fasade savršenstva može dovesti do osjećaja izolacije i nezadovoljstva. Nicole Sodoma, advokatica za razvode, potvrđuje da samo iskreni razgovori mogu postaviti konstruktivnu osnovu za predstojeću godinu.

Pročitaj
istezanje leđa

Pexels

Prevazilaženje “Tinsellinga” u ljubavnim vezama: Efikasne strategije komunikacije

Iako “tinselling” može privući vanjsko divljenje porodice i prijatelja, ključno je priznati i adresirati unutrašnje razlike i izazove. Zakaži neometan trenutak za iskrene razgovore sa partnerom, dajući prioritet otvorenoj i direktnoj komunikaciji i autentičnoj povezanosti. Psiholozi Dr. Helene Brenner i Larry Letich zagovaraju transparentnu, ali suosjećajnu otvorenu i iskrenu komunikaciju. Angažuj se autentično, pažljivo slušajući perspektivu svog partnera. Prepoznaj da bi rješenje moglo zahtijevati više dubljih, otvorenih i iskrenih razgovora za otkrivanje svega onog što tebe ili partnera muči u vezi, mogućnostima za unapređenje veze ili čak suočavanje sa mogućnošću razlaza, ako je to jedino rješenje za kvalitetniji i bolji život svakog pojednica u vezi.

Često strah od vanjske osude prijatelja ili porodice pokreće “tinselling” ili lažni sjaj ljubavne veze pred drugim ljudima. Januarska tišina i generalno početak nove godine, pruža predah od društvenih pritisaka, omogućavajući parovima da prioritet daju autentičnosti nad pretvaranjem da je sve savršeno, a možda nije. Bez obzira na ishode tih otvorenih i iskrenih autentičnih razgovora, prihvatanje transparentnosti i iskrene komunikacije, podstiče stvarni rast i dublju povezanost, nadilazeći površnu privlačnost “tinsellinga” ili društvenog pretvaranja i lažnog sjaja u ljubavnim vezama.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum