Trenutno čitaš
Schiaparelli započinje Sedmicu visoke mode u Parizu sa lavovima, leopardima i kristalima

Schiaparelli započinje Sedmicu visoke mode u Parizu sa lavovima, leopardima i kristalima

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

U burnim 2020-im, riječ na svačijim usnama je Schiaparelli. Samo ove godine, kreativni direktor Daniel Roseberry obukao je Rihannu, Juliju Roberts, Kendall Jenner i Hailey Bieber. U Parizu je nedavno otvorena Shocking! izložba u Musée des Arts and Décoratifs koja je privukla hiljade poklonika mode, a u Londonu, na prvom spratu Harrodsa sada se nalazi stalni britanski vodeći butik Schiaparelli – prvi za ovu istorijsku kuću.

Baš kao što je osnivačica Elsa Schiaparelli privukla elitu stila svojim revolucionarnim glamurom prije skoro jednog vijeka, Roseberryjev pionirski njuh za nečuvenu razmetljivost pruža nezaobilaznu avangardnu eleganciju – na globalnoj razini.

Danas, u Le Petit Palais, Roseberry je svojom najnovijom kolekcijom učvrstio svoj status eminentnog predstavnika couturier generacije. Učesnici ultra A-liste, uključujući Kylie Jenner, Doja Cat i Diane Kruger, gurali su se u željenom prvom redu, inaugurirajući blistavu novu sezonu mode.

‘Šokantno ružičasta’ je bila omiljena za Elsu Schiaparelli 1930-ih, u vrijeme kada je konzervativnija paleta bila karakteristična za društvenu scenu. Nažalost, Roseberryju nije potrebno istraživanje boja da bi privukao svoje kupce – Roseberryjeve nijanse su ostale prigušene i šik, omogućavajući da se pažnja intenzivnije usmjeri na njegovo umijeće.

Ovi detalji dolazili su u obliku popločanih haljina, krojeva koji mijenjaju proporcije, žičanih kristala koji izviru iz dekoltea i sada suštinske Schiaparellijeve pretjerane siluete (gigantska ramena, sićušni struk i široki bokovi) koja se našla na haljinima, kaputima i odijelima. Sve poprskano šampanjskim nijansama, zemljanim tonovima i crnom. Naravno, Schiaparellijev stilski dio vratio se u svom svom gigantuskom sjaju: pozlaćena lica i ekstravagantni dodaci krasili su pistu.

Za SS23, crna zmija ukrašavala je izrez krem jakne od tvida, ričuće lice snježnog leoparda postalo je središnji dio krznene haljine bez naramenica, lavlja glava postala je rame asimetrične baršunaste haljine, a crni vuk je prijeteći zurio od ključne kosti Naomi Campbell u pretposljednjem izgledu revije. Ipak, ne brini, jer nijedna životinja nije povrijeđena u procesu. Ovi nevjerovatno realistični oblici napravljeni su od pjene.

Manje zastrašujuće, bilo je Roseberryjevo slavlje kristala. Već samo po sebi čudo prirode, čitav gornji dio napravljen od nebrušenog dragulja dočaravao je zadivljujuću čistoću kristaliziranih zidova pećine. Drugdje je slična kreacija izbijala iz struka kroja u boji stijena sa očaravajućim nijansama smaragdno zelene i zlatne.

Kylie Jenner se pojavila na Schiaparellijevoj reviji u prilično upečatljivom ansamblu: haljini od somota sa džinovskom lažnom lavljom glavom. Iako je životinjski motiv zasigurno ukrao predstavu, ostatak komada nije bio baš jednostavan – korzet haljina koja grli figuru dolazila je s leđima na pertlanje i šlepom sirene. Jenner, koja je slučajno i Lav u horoskopu, upotpunila je izgled crno-zlatnim dodacima, uključujući zlatne potpetice, torbicu od zmijske kože i minđuše u obliku očiju.

Pat McGrath i njen tim ukrasili su popularnu muzičarku Doja Cat grimiznim Swarovski kristalima za “svjetlucav, blistav i subverzivan izgled”. „Saradnja sa neuporedivo talentovanom Doja Cat i Danielom Roseberryjem bilo je apsolutno zadovoljstvo“, kaže McGrath. “Njeno strpljenje i posvećenost dok je četiri sata i 58 minuta sjedila sa timom Pat McGrath kako bismo postigli kreaciju, prekrivenu s preko 30.000 ručno apliciranih Swarovski kristala, bili su zaista inspirativni.”

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum