Ljeto je pravo vrijeme za uživanje u svježim i laganim jelima. Kada govorimo o idealnom ljetnom ručku, pasta je uvijek odličan izbor. Brza za pripremu, svestrana i nevjerojatno ukusna, pasta se može prilagoditi ljetnoj sezoni koristeći svježe namirnice i sezonske okuse.
Donosimo nekoliko inspiracija za savršeni ljetni ručak s pastom koji će ti donijeti užitak i osvježenje.
Pasta s cherry paradajzom i mozzerelom
Za lagan i svjež obrok, pasta s paradajzom i mozzerelom je savršen izbor. Ovaj recept spaja slatkoću cherry paradajza s kremastošću mozzerele, stvarajući harmoničan okus.
Sastojci:
- 250 g tjestenine po izboru
- 200 g cherry paradajza, prepoloviti
- 150 g svježe mozzerela, narezane na kockice
- Svježi bosiljak
- Maslinovo ulje
- So i biber
Priprema:
Tjesteninu skuhati. Ocijediti i staviti sa strane. Na maslinovom ulju na srednjoj vatri propržiti cherry paradajz dok ne omekša i ne pusti sok. Pomiješaj kuhanu tjesteninu s cherry paradajzom, dodaj kockice mozzerele i svježi bosiljak. Začini solju i paprom, te posluži uz dodatak maslinovog ulja.
Pasta s pesto sosom i ljetnim povrćem
Pesto sos je ljetni klasik koji se odlično slaže s raznim vrstama paste. Dodaj sezonsko povrće za dodatnu svježinu i nutritivne vrijednosti.
Sastojci:
- 250 g tjestenine po izboru
- 1 šoljica svježeg pesto sosa
- 1 crvena paprika, narezana
- 1 žuta paprika, narezana
- 1 šoljica kukuruza
- 100 g feta sira, izmrvljenog
- Svježi peršun
Priprema:
Skuhati tjesteninu. Na maslinovom ulju kratko propržiti paprike i kukuruz dok ne postanu mekani. Pomiješaj tjesteninu s pesto sosom, povrćem i feta sirom. Pospi svježim peršunom i posluži toplo ili hladno.
Pasta s kremom od avokada i limuna
Ova kremasta pasta sa svježim avokadom i limunom je savršena za one koji traže nešto zdravije i laganije, ali jednako ukusno.
Sastojci:
- 250 g tjestenine
- 2 zrela avokada
- Sok i korica od 1 limuna
- 2 češnja bijelog luka
- 2 kašičice maslinovog ulja
- Svježi bosiljak
- So i biber
Priprema:
Tjesteninu skuhati i ocijediti. U blenderu pomiješati avokado, limunov sok i koricu, češnjak i maslinovo ulje. Miksati dok ne postane glatka krema. Pomiješaj kremu od avokada s kuhanom tjesteninom i začini solju i biberom. Posluži uz svježi bosiljak i dodatak limunove korice.
Uživaj!