Trenutno čitaš
Savršen izlet iz Banjaluke: Prokoško jezero i fantazija koja nudi ponešto za svakoga

Savršen izlet iz Banjaluke: Prokoško jezero i fantazija koja nudi ponešto za svakoga

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Prvi vjesnici ljeta već se naziru, ali su temperature i dalje umjerene i prikladne za šetnju i druge rekreativne aktivnosti u prirodi. Bez mnogo vožnje, trošenja slobodnih dana i sa malo novca, možemo obići predivna mjesta na kojima dosad nismo bili, a koja će nas duhovno obogatiti. Naša zemlja obiluje predivnim prirodnim bogatstvima: planinama, rijekama, jezerima, šumama, ipak, još uvijek su određene atrakcije unutar Bosne i Hercegovine nedovoljne posjećene.

U odličnoj organizaciji agencije Putomanija iz Banje Luke kreni na put, koji će te odvesti do Prokoškog jezera gdje ćeš definitivno uživati i napuniti baterije za svakodnevne životne izazove.

Foto: Instagram/posetibalkan

Prokoško jezero je vodeni biser naše zemlje koji je od većine ljudi “otkriven” tek u početku pandemije kada smo zbog nemogućnosti putovanja u inostranstvo počeli da istražujemo svoju zemlju.

Prokoško jezero je ledničko jezero na planini Vranici, u blizini Fojnice. Jezero se nalazi na visini od 1635 metara nadmorske visine. Sa jedne strane, jezero je okruženo brdima prekrivenim šumom, dok se sa druge strane nalaze stočarske kolibe, poznatije kao katuni. Vjeruje se da su se u katunima nekada sakrivali hajduci, a sada su neki prilagođeni kao turistički objekti u kojima se može prenoćiti. Osim putovanja u prošlost, ovo mjesto pruža uživanje u svježem vazduhu, fascinantan pogled na mistične tvorevine Majke prirode i upoznavanje sa endemskom vrstom vodozemca koji nosi naziv triton i zaštićena je vrsta od 1954.godine.

Pročitaj

Foto: Instagram/najljepsa.sela.bih

Izleti na Balkanu uvijek uključuju i vrhunsko gastronomsko uživanje, pa ni Prokoško jezero nije izuzetak. Ovdje možeš probati domaći kravlji i ovčiji masni sir ili se zasladiti džemovima i sokovima od borovnice i brusnice. Osim upijanja ljepota ovog unikatnog mjesta, oni koji vole da planinare mogu da se popnu na vrh Vranice, dok pravi istraživači prirode mogu potražiti slapove Kozice, koji se nalaze na oko 11km od Fojnice. Do Prokoškog jezera nije lako doći, ali upravo ga to čini magičnim i mističnim. Svakako se isplati potruditi se i boraviti na ovom jedinstvenom mjestu gdje je priroda bila tako darežljiva.

Toplo preporučujemo ovaj sadržajan izlet na kome ćeš vidjeti i doživjeti nešto potpuno novo. Ukoliko te nismo ubijedili da kreneš sa Putomanijom već 17.06. ili 24.06., onda će te cijena od svega 65KM sigurno uvjeriti u privlačnost ove ture. Javi se Putomaniji na Fejsbuk ili Instagram profilu i uživaj u prekrasnim prizorima i potpunoj slobodi.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum