Trenutno čitaš
Savjeti za sadnju cvijeća na jesen

Savjeti za sadnju cvijeća na jesen

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Proljeće je idealno vrijeme za sadnju cvijeća, ali jesen takođe može biti zgodan period da dvorište ukrasiš novim biljkama i cvijećem. Ako nemaš mnogo iskustva sa baštovanstvom, donosimo jednostavne savjete za početnike, kako u jesen napraviti plodno tlo za mnoge biljke.

Unsplash

Prednosti sadnje cvijeća na jesen

Kad dođe proljeće, osim cvijeća, ljudi su zauzeti i sadnjom povrća i drugim poljoprivrednim poslovima. Stoga je jesen savršeno vrijeme da cijelu svoju pažnju posvetiš samo sadnji cvijeća, koje će svojim šarenilom uljepšati svako dvorište.

Unsplash
  • Ono što je super je to što na kraju ljeta možeš kupiti sjeme ili drugi sadni materijal po nižoj cijeni.
  • Prohladna temperatura na jesen biljkama olakšava transplantaciju. U jesen, štetočine i bolesti nestaju ili se smanjuju. Tlo je još toplo, korijenje raste dok se zemlja ne smrzne. U proljeće se biljke ne pojavljuju dok se tlo ne zagrije.
  • Biljke se bolje ukorjenjuju i prilagođavaju vremenskim prilikama. Ako dio usjeva ugine, ostaju oni najjači.
  • U jesen obično češće pada kiša, zbog čega cvijeće ne moraš zalivati često kao na proljeće.

Jesenska sadnja lukovica cvijeća

Prvi kandidati za jesensku sadnju su lukovice. Prije svega, jer lukovicama u proljetnom cvjetanju treba period hladnog odmora za cvjetanje. Od kraja avgusta do sredine septembra, idealno je vrijeme za sadnju krokusa i narcisa.

Unsplash

Zumbuli i tulipani se sade krajem septembra – početkom oktobra, po mogućnosti najkasnije u prvih deset dana. Određeni datumi mogu se razlikovati zavisno o regiji i vremenu, ali uopšteno je pravilo saditi kada prosječna dnevna temperatura nije niža od + 5 stepeni C.

Pročitaj

Lukovice uvijek kupuj na pouzdanim mjestima – u vrtnom centru, poljoprivrenoj pijaci ili na provjerenim internetskim sajtovima. Ne kupuj one koje pokazuju znakove truljenja, plijesni ili isušivanja. Drugorazredni materijal neće niknuti.

Unsplash

Dubina sadnje lukovice zavisi od vrste do vrste, a ako nije tačno određeno, tada bi sloj zemlje trebao biti jednak tri prečnika zasađene lukovice. Ako je tlo preteško, u rupu za sadnju dodaj pijesak, ali nemoj mnogo smanjiti dubinu sadnje. Ukoliko nema kiše i tlo je suho, tek zasađene lukovice treba obilno zalijevati.

Mnogo vrtnog cvijeća razmnožava se sjemenom koje zahtijeva stratifikaciju, odnosno period hladne vlage, kako bi proklijalo. Zato, ako imaš želju da svoje dvorište ukrasiš šarenim cvjetovima, iskoristi narednih mjesec dana za to.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum