Trenutno čitaš
Prijateljstvo je nevidljiva nit koja nas povezuje: Kako da budemo bolji prijatelji?

Prijateljstvo je nevidljiva nit koja nas povezuje: Kako da budemo bolji prijatelji?

prijateljstvo

Svi smo čuli izreku “Prijatelji su porodica koju biramo.” Ali šta zapravo znači imati prijatelja? Da li je to osoba koja će ti čuvati tajne, smijati se tvojim šalama, ili možda ona koja će ti reći istinu kad je najteže čuti? Prijateljstvo je mnogo više od običnog društvenog koncepta – ono je osnova naše emocionalne dobrobiti, a nauka to potvrđuje.

Studije pokazuju da prijateljstva mogu značajno smanjiti nivo stresa. Kada smo u društvu prijatelja, naše telo proizvodi manje kortizola, hormona stresa, i više oksitocina, hormona ljubavi i poverenja. To je razlog zašto se osjećamo opuštenije i srećnije kada smo sa ljudima koje volimo.

Thelma & Louise, Instagram/movies_movies_and_more

Ne samo da nas prijateljstvo čini srećnijima, već nas čini i zdravijima. Prema istraživanju sa Univerziteta Harvard, ljudi sa bogatim društvenim životom imaju 50% veću vjerovatnoću da žive duže od onih koji su socijalno izolovani. Prijatelji nam pomažu da se nosimo sa stresom, podstiču nas na zdrave navike i pružaju emocionalnu podršku u teškim trenucima.

U današnje vreme društvenih mreža, lako je pasti u zamku kvantiteta umesto kvaliteta. Ali pravi prijatelji nisu samo brojevi na listi pratilaca. Kako kaže poznati pisac i filozof Ralph Waldo Emerson:

Prijateljstvo je sporost u rastu, i ako se jednom izgubi, više se nikada ne može vratiti.

U svijetu gdje se sve mjeri lajkovima i dijeljenjima, pravo prijateljstvo se mjeri trenucima iskrenosti i podrške. To su oni trenuci kada ti prijatelj pruži rame za plakanje, kada te nasmoije do suza, ili kada ti kaže ono što niko drugi ne smije.

Prijateljstvo je srce naše emocionalne i fizičke dobrobiti. Ono nas čini srećnijima, zdravijima i boljim ljudima. Bez obzira na to koliko smo zauzeti, važno je da pronađemo vrijeme za ljude koji nas čine srećnim. Kao što je C.S. Lewis rekao:

Prijateljstvo se rađa u trenutku kada jedna osoba kaže drugoj: ‘Šta! Ti takođe? Mislio sam da sam samo ja.’

Pročitaj

Njeguj svoja prijateljstva, jer su ona nevidljiva nit koja nas povezuje i daje smisao našim životima.

prijatelji
Instagram/_aurep

Savjeti za očuvanje i njegovanje prijateljstava

  • Njeguj nekoliko dubokih i značajnih prijateljstava, umjesto široke mreže plitkih poznanstava. Ulaži vrijeme i trud u njegovanje tih veza, uživajući u bogatstvu koje donose tvom životu.
  • Praktikuj aktivno slušanje kada provodiš vrijeme s prijateljima. Odloži ometanja, održavaj kontakt očima i iskreno se angažuj u razgovorima. Pokaži empatiju, razumijevanje i podršku time što si potpuno prisutna/prisutan u trenutku.
  • Cijeni dostignuća, prekretnice i posebne trenutke svojih prijatelja. Bilo da je u pitanju unapređenje na poslu, rođendan ili lična pobjeda, potrudi se da proslaviš i pokažeš podršku na značajan način.
  • Njeguj otvorenu i iskrenu komunikaciju u svojim prijateljstvima. Izražavaj svoje misli, osjećaje i zabrinutosti otvoreno i podstiči svoje prijatelje da to isto čine. Adresiraj konflikte ili nesporazume odmah i s poštovanjem, njegujući temelj povjerenja i razumijevanja.
  • Kultiviši pouzdanost i odgovornost u svojim prijateljstvima. Poštuj svoje obaveze, budi tu za svoje prijatelje u trenucima potrebe i pokaži nepokolebljivu lojalnost i podršku. Tvoja dosljednost i pouzdanost ojačaće veze prijateljstva tokom vremena.

Autentičnost je temelj istinskih prijateljstava. Budi vjerna/vjeran sebi, otvoreno dijeli svoje misli i osjećaje i dopusti svojim prijateljima da vide pravog tebe. Autentičnost njeguje povjerenje, intimnost i međusobno poštovanje u prijateljstvima.

Neka ti prioritet bude provođenje kvalitetnog vremena s prijateljima usred užurbanosti života. Planiraj redovne susrete, izlaske ili druženja da jačaš svoje veze. Kvalitetne interakcije su ključne za produbljivanje veza i stvaranje trajnih uspomena.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum