Trenutno čitaš
Varaju li muškarci i žene iz istih razloga?

Varaju li muškarci i žene iz istih razloga?

prevara
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Postoji mnogo teorija o tome kako muškarci i žene gledaju na odnose na različite načine, a kada je u pitanju prevara, naše društvene razlike mogu uticati na naše motive.

Barem tako tvrdi stručnjakinja za odnose i psihologinja Esther Perel u snimku talk showa iz 2017. godine koji se pojavio na TikToku i postao viralan.

varanje u vezi
Foto: unsplash.com

Na pitanje da li muškarci i žene varaju svoje partnere iz istog razloga, ona odgovara: “Prije svega, da budemo jasni. Muškarci su praktično, kroz istoriju, imali dozvolu da varaju. I imali su razne teorije, koje su dolazile da opravdavaju da su oni prirodne lutalice.”

“Dakle, imamo sve te evolucijske teorije i biološke teorije da objasnimo, zašto muškarci po prirodi nisu monogamisti. Dok su žene pripitomljena stvorenja. Ne znamo šta bi žene radile da im se da dozvola da rade isto bez posljedica i predrasuda sa kojima se suočavaju, a koje su veoma različite od onih kod muškaraca. Ono što znamo je da i muškarci i žene lažu. Muškarci lažu pretjerujući, hvalisanjem i naduvavanjem priče, a žene lažu tako što poriču i minimiziraju, jer se to od njih očekuje u kulturi širom svijeta.”

U cijelom intervjuu, koji se može pronaći na YouTube-u, Esther opširno raspravlja o ovoj temi – govoreći dalje o nijansama, zašto ljudi varaju.

Reakcija na objavu bila je ogromna – 1,5 miliona lajkova i skoro 10.000 komentara, ni manje ni više – sa bezbroj žena, koje su se složile sa Esterinom izjavom. “Kada me je moj bivši prevario, moja porodica me je natjerala da mu oprostim, jer sam očigledno bila previše dramatična i on nije mogao da kontroliše svoje porive i zato je varao”, rekla je jedna od njih. Druga je napisala: “Ona ne pokušava da unizi muškarce ili žene, već samo objašnjava kako se oboje različito ponašaju. Nismo gori jedni od drugih.”

varanje u vezi
Foto: pexels.com

Kada je u pitanju prevara, da li je zaista toliko različita kod muškaraca i žena? Harvardski psiholog i stručnjak za evoluciju profesor David Buss, svakako misli tako – iako naravno postoje izuzeci od njegovih teorija.

Na osnovu evolucije muškaraca i žena, on vjeruje da je veća vjerovatnoća da će muškarci varati zbog ‘seksualne raznolikosti’, dok je kod žena veća vjerovatnoća da će imati aferu da ‘zamjene partnera’ – ili drugim riječima, pronađu bolju vezu s drugim partnerom.

“Postoji gomila dokaza za ove polne razlike”, kaže on. “Postoje studije u kojima muškarci i žene navode svoje razloge za prevaru, na primjer. Žene koje varaju mnogo češće varaju s jednom osobom i da bi se ‘zaljubile’ ili emocionalno vezale za drugog partnera. Muškarci uglavnom navode želju za zadovoljenjem seksualne želje. To su prosječne razlike, naravno, i neki muškarci varaju da bi ‘zamijenili partnera’, a neke žene samo žele seksualno zadovoljstvo.”

Sociologinja dr Julia Carter, koja je viša predavačica na Univerzitetu Zapadne Engleske, specijalizovana za brak i veze, dodaje da su se te uloge konstruisale tokom vremena.

varanje
Foto: pexels.com

“Žene – pod pojmom ‘ženstvenosti’ – imaju odgovornost za održavanje ljubavnih odnosa, pa pretpostavljam da bi se njihovi razlozi za ‘varanje’ usredsredili na emocije – zaljubljivanje i odljubljivanje. Pod društveno konstruisanom kategorijom ‘muškosti’, od muškaraca se očekuje da traže seksualne odnose tamo gdje mogu, tako da očekujem da su njihovi razlozi više okrenuti ka oportunističkom traženju zadovoljstva”, objašnjava ona.

Oboje ističu da danas, međutim, postoje mnogi drugi faktori. “Mislim da je ‘monogamni vs. nemonogamni’ pogrešan način da se uokviri problem”, dodaje David. “I muškarci i žene razvili su ‘meni’ strategija odnosa. To uključuje dugotrajno povezivanje u paru, kratkoročni seks, nevjeru, serijske odnose i još mnogo toga.“

Pročitaj

“Koju konkretnu strategiju odnosa muškarac ili žena slijedi, zavisi od kulturnih i društvenih normi, mogućnosti i partnera s kojim su slučajno, pa čak i od odnosa polova u datom okruženju. To je mnogo precizniji način da se to opiše. Postoje li prosječne polne razlike, koje su evoluirale? Apsolutno. Ali oba pola imaju cijeli meni strategija seksualnih odnosa.”

Iskreno, ne znamo kakav bi bio naš pristup monogamiji da nije bilo društvenih normi, koje su nas vodile.

Julia dodaje: „Ne znamo kakvo bi ponašanje muškaraca i žena bilo prema seksualnosti, bez nametanja istorije, muškosti, ženstvenosti – ukratko, društva… Ni muškarci ni žene možda nisu monogamni „po prirodi“ – ali ko to zna? Ne možemo znati šta smo bez društva. Ali društvo je uvijek kroz istoriju dopuštalo veći izraz seksualnosti za muškarce, nego za žene.”

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

Izvor: glamourmagazine.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum