Priušti si primamljivu fuziju kreme i mandarina s ovim neodoljivim tartlletama. Tarllete sa mandarinama predstavljaju savršenu fuziju slatkog i voćnog, pružajući primamljivu poslasticu kojoj nećeš moći odoljeti.
Uživaj u svakom raskošnom zalogaju.
Sastojci:
Za koru:
- 150 g višenamenskog brašna
- 75 g hladnog putera
- 30 g šećera u prahu
- 1 žumance
- Prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za punjenje:
- 250 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 jaje
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašika soka od mandarine
- 1 kašika pavlake
- 1 kašičica kukuruznog škroba
- mandarine
Priprema:
Započni izradom kore za tartllete. U posudi pomiješati univerzalno brašno, hladan puter, šećer u prahu, žumanca, so i ekstrakt vanile. Mijesiti sastojke dok ne formiraju jednolično i glatko tijesto.
Zamotaj tijesto u plastičnu foliju i ostavi da se hladi u frižideru minimalno 30 minuta. Ovaj period mirovanja osigurava elastičnost tijesta i olakšava rukovanje tokom procesa valjanja. Kada se dovoljno ohladi, razvaljaj tijesto na lagano pobrašnjenoj površini. Izrežite tijesto na šest krugova, odgovarajuće veličine. Viljuškom izbodi rupe na dnu krugova tijesta.
U posebnoj posudi kreni u kreiranje ukusnog fila. Pomiješaj krem sir, šećer u prahu, ekstrakt vanilije, jaje, limunov sok, sok od mandarine, kiselu pavlaku i kukuruzni škrob dok ne dobiješ kremastu konzistenciju. Pažljivo rasporedi fil u pripremljene kore. Ukrasi svaku tartletu sa mandarinama.
Zagrij rernu na 175 stepeni Celzijusa i peci punjene tartlete oko 35-40 minuta, odnosno dok kora ne dobije zlatnu nijansu i fil se ne stegne do savršenstva. Prije uživanja, nježno pospi tartlete šećerom u prahu, prilagođavajući slatkoću svom nepcu.
Prijatno!
Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.