Trenutno čitaš
Pravilo 3 sekunde pomaže ti da se riješiš suvišnih stvari i središ dom

Pravilo 3 sekunde pomaže ti da se riješiš suvišnih stvari i središ dom

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ako te koči donošenje odluka da nešto baciš, doniraš ili pokloniš kada čistiš i sređuješ svoj dom, ova tehnika koju su odobrili stručnjaci obećava brze rezultate. Kako bi se efikasno očistio prostor od nereda, suvišnih stvari koje zatrpavaju životni prostor, moraš postaviti neka osnovna pravila. Zato volimo ovo pravilo od 3 sekunde.

To je brz i efikasan način da pospremiš svoj dom, bez strogoće prema sebi, bez kajanja i odugovlačenja.

pexels

Često kada čistimo, raščišćavamo ili preuređujemo dom teško nam se rastati od nekih stvari koje se godinama vuku po kući, a ne znamo šta s njima uraditi, a zauzimaju nam prostor i na kraju se sve svodi da očisitimo samo okolo, pregledamo te suvišne stvari i samo ih presložimo u drugi ćošak sobe ili doma i opet nismo ništa uradili.

Lilith Hudson je stručnjakinja za praćenje novosti i trendova u svijetu dizajna interijera. Čvrsto vjeruje da je uredan dom onaj koji je sretan. Ona je predana pomaganju ljudimada organiziraju i očiste svoj prostor dijeljenjem praktičnih savjeta.

pexels

Pojednostavljeno rečeno, pravilo tri sekunde brzo ograničava naše odlučivanje, kada treba izbaciti neki predmet. Ako oklijevamo duže od tri sekunde, ovo pravilo daje dopuštenje da zadržimo neki predmet. To je metoda koju koristi profesionalna organizatorka domova Kayleen Kelly. “Moje pravilo od tri sekunde za uklanjanje nereda omogućuje vam brzo i pouzdano uklanjanje nereda bez paralize – analize, umora pri donošenju odluka ili žaljenja/kajanja. Uklanjate jednu po jednu kategoriju i donosite odluku o svakoj stavci (na primjer, sve vaše šolje za kafu). To je ili “da, zadrži” ili “ne, ide”. Ako oklijevate duže od tri sekunde, to je automatsko zadržavanje”, kaže ona. To je najbolji način da elimininišemo one stvari koje nam smetaju, do kojih nam nije stalo, ali zauzimaju puno prostora.

pexels

Možda gomilaš odjeću u ormaru ili se možda osjećaš sentimentalno vezan/vezana za ogromnu kolekciju šolja u kuhinji. Kakav god bio razlog za uklanjanje nereda i raščišćavaje od suvišnih stvrai, ovo će pravilo od 3 sekunde, sigurno biti tvoj spas.

Pročitaj

pexels

Ako su tvoji nedavni pokušaji uklanjanja nereda I raščišćavanja prostora do sada bili neuspješni,  pokušaj ponovno i isprobaj ovu tehniku. Odvoji kutije ili vreće na kojima ćeš napisati “BACI”, “DONIRAJ” “POKLONI”, “ZADRŽI” i ne zaboravi pravilo 3 sekunde kada razmišljaš u koju kutiju da stvaiš stvari. Sretno!

 

Izvor: livingetc.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum