Tražiš zdrav desert koji je istovremeno ukusan, čokoladan i gotov za tren oka? Ove posne praline su male bombe užitka koje će zadovoljiti tvoju potrebu za slatkim.
Savršene su za svaki trenutak kada želiš nešto slatko, a istovremeno hranjivo i puno dobrih sastojaka. I da, potpuno su bez glutena i bez dodatnog šećera!
Sastojci:
- 1 1/2 čaša zobenih pahuljica bez glutena
- 1/2 banane
- 3 čajne kašičice tahini paste
- 80 grama vegan čokolade
- 1 čajna kašičica kokosovog ulja
- Sjeckani bademi
- Orasi
- Lješnjaci
- Pistacije
- Kokos mrvice
Priprema:
Započni tako što ćeš zobene pahuljice usitniti u blenderu dok ne dobiješ fino brašno. Dodaj pola banane i tahini pastu, pa sve zajedno još jednom kratko izblendaj dok se sastojci ne povežu u kompaktnu smjesu.
Od dobijene smjese oblikuj kuglice veličine zalogaja i stavi ih na kratko u hladnjak – oko 5 do 10 minuta da se malo stisnu.
Za to vrijeme otopi čokoladu zajedno s kokosovim uljem na laganoj temperaturi. Kuglice zatim pažljivo umači u otopljenu čokoladu i stavljaj ih na papir za pečenje.
Dok je čokolada još mekana, pospi ih omiljenim dodatkom: sitno sjeckanim bademima, orasima, lješnjacima, pistacijama ili kokosovim mrvicama.
Praline vrati u hladnjak na još 20 minuta da se čokolada stegne – i tvoje slatko savršenstvo je spremno za serviranje!
Uživaj!