Trenutno čitaš
Palačinke s jabukama i cimetom su jednostavan recept koji miriše na jesen

Palačinke s jabukama i cimetom su jednostavan recept koji miriše na jesen

Mekane palačinke s jabukama i cimetom – jesenski desert koji miriše na toplinu doma i podsjeća na pitu od jabuka.

Jesen je stigla u svom punom sjaju s mirisom kiše, maglovitim jutrima, hladnim vjetrovima i neodoljivim aromama kestenja i domaćih kolača. Vrijeme je kada se više boravi u kući, uz šolju toplog čaja i dekicu preko nogu. A upravo takvi dani traže i nešto slatko i mirisno za početak jutra, nešto poput palačinkica s jabukama i cimetom.

Ove male, mekane i mirisne palačinke pravi su simbol jeseni na tanjiru. Jednostavne su za pripremu, ne zahtijevaju puno sastojaka ni vremena, a okusom podsjećaju na domaću pitu od jabuka. Savršene su za vikend doručak ili popodnevni desert uz topli napitak.

Sastojci za palačinke sa jabukama:

  • 1 jaje
  • 2 dl mlijeka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 g šećera
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 jabuke
jabuka
Instagram @olivesnthyme

Priprema:

U posudi umuti jaje i mlijeko pjenjačom dok ne postanu glatki.

Dodati prašak za pecivo, cimet, šećer i brašno pa dobro sjedinite da ne ostanu grudvice.

Jabuke oguliti i naribati na krupno, zatim ih dodati u smjesu i sve lagano promiješati.

Tavu dobro zagrijati i lagano premazati uljem. Kašikom vaditi smjesu i formirati palačinkice promjera oko 8 cm. Peći ih na srednjoj temperaturi, s obje strane po otprilike minut, dok ne dobiju zlatnu boju.

Posluživanje:

Najbolje ih je poslužiti tople, uz malo meda ili javorovog sirupa i posute mljevenim orasima. Miris cimeta i jabuka ispuniće cijelu kuću i podsjetiti nas zašto volimo jesen.

Ako želite još bogatiji okus, u smjesu možete dodati prstohvat vanilin šećera ili nekoliko kapi ruma.

Pročitaj
jagoda

Zašto su jabuke savršene za jesenje recepte?

Jabuke su jedan od najomiljenijih i najzahvalnijih jesenskih plodova. Osim što su dostupne tokom cijele sezone, dolaze u bezbroj sorti i svaka ima svoj karakter – od slatkih i sočnih do kiselkastih i hrskavih. Bogate su vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, koji pomažu jačanju imuniteta i osvježavaju ten u hladnijim danima. U desertima donose prirodnu slatkoću i sočnost, pa smanjuju potrebu za dodatnim šećerom. Pečene, kuvane ili naribane – jabuke unose onu toplu, domaću notu, a  kad se spoje s cimetom, rezultat je čista jesenja magija.

Uživaj!

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum