Trenutno čitaš
Ovaj francuski grad poznat je kao “Alpska Venecija” sa kanalima, gurmanskim restoranima i srednjovjekovnim dvorcem

Ovaj francuski grad poznat je kao “Alpska Venecija” sa kanalima, gurmanskim restoranima i srednjovjekovnim dvorcem

Vijugavi kanali učinili su Veneciju jednom od najpoznatijih turističkih miljenica Italije. Međutim, mnoge druge destinacije širom Evrope takođe imaju slikovite vodene puteve. Poput francuskog grada Annecy. Ovaj atmosferski planinski grad, smješten na vrhu jezera Annecy u jugoistočnoj Francuskoj, mami putnike svojim šarmantnim starim gradom koji je ispresijecan kanalima i mostovima — otuda mu i nadimak „Venecija Alpa“ — plus znamenitostima bogatim baštinom kao što su Château d’Annecy i Palais de I’Île, crkve, muzeji, kafići, udobni bistroi i restorani s Michelinovim zvjezdicama koji alpsku kuhinju podižu na nove visine.

Takođe je cijenjen zbog zadivljujućeg pejzaža – pjenušavog jezera sa pješčanim plažama, rijekama, vodopadima i snježnim vrhovima – i rekreacijom na otvorenom koja je orijentisana na prirodu koja ide uz sve to. Posjetioci imaju izbor odsjedanja u butik hotelima, starinskim pansionima i kampovima.

Bilo da planiraš ostati u Annecyju neko vrijeme ili jednostavno svratiš u sklopu dužeg putovanja po francuskim Alpima, a možda čak i po jugu Francuske (manje od četiri sata od Provanse), neće ti trebati dugo da se zaljubiš u ovaj savršeni alpski bijeg.

Najbolje lokacije koje treba obići:

Lake Annecy

Jedno od najvećih i najnetaknutijih jezera u Francuskoj, jezero Annecy, napaja se čistim planinskim izvorima koji se slijevaju s vrhova prekrivenih snijegom. Nudi pješčane plaže za sunčanje u toplijim mjesecima. Vodeni sportovi su velika privlačnost za entuzijaste u vodi koji imaju mogućnost veslanja, wakeboardinga, ronjenja i iznajmljivanja katamarana.

Vieille Ville

Kompaktan i izuzetno pogodan za pješake, Vieille Ville odiše bajkovitim šarmom sa popločanim ulicama, kanalima i pastelnim kućama ukrašenim kutijama za cvijeće. To je mjesto na kojem vam ne smeta da se izgubite. U stvari, lutanje okolo – možda svratiti u neku od boulangeries ili sjesti u kafić na trotoaru – dio je opuštene privlačnosti starog grada.

Palais de I’Île

Izgrađena na stjenovitom ostrvu još u 12. vijeku, Palais de I’Île je tokom godina služila mnogim funkcijama: zatvor, sudnica, kovačka radionica, upravna zgrada, gimnazija i škola za rezbare kamena. Zasluženo uvršten kao istorijski spomenik 1900. godine, originalna srednjovjekovna građevina sada je domaćin muzeja.

Château d’Annecy

Izgrađena na vrhu brda iznad grada, knjiga priča Château d’Annecy bila je dom ženevskih grofova još u 13. stoljeću. Danas se u njemu nalazi muzej s različitim dijelovima koji prikazuju lokalni namještaj, skulpture i umjetnost, kao i prirodne naučne eksponate.

Jardins de l’Europe

Pročitaj

Dok se vrtovi Europe nalaze na obali jezera Annecy, ovaj park sa drvećem je sama po sebi destinacija – ne samo mjesto kroz koje se prolazi između ostalih aktivnosti na obali. Dizajniran od strane Henrija Porreauxa 1863. godine, ovaj divni zeleni prostor pruža idealno mjesto za opuštanje, bilo da se radi o popodnevnom pikniku ili opuštenoj šetnji.

Najbolje vrijeme za posjetu

Mnogi ljudi Francuske Alpe smatraju zimskom destinacijom, ali Annecy dokazuje da je vrijedan putovanja u bilo koje doba godine. Hladnije godišnje doba znači pristup terenima za skijanje. Kada temperatura poraste, rekreacija na otvorenom u obliku šetnji uz jezero i vožnje čamcem zauzima centralno mjesto. Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju održava se u junu.

Kako do tamo?

Annecy se nalazi na samo 30 minuta od aerodroma Chambéry (CMF). Većina putnika se ipak odlučuje za let na aerodrom u Ženevi (GVA), koji se nalazi oko 45 minuta preko granice u Švicarskoj, jer je veći i prima više međunarodnih dolazaka. Alternativno, ako dolaziš iz negdje u blizini u Francuskoj, možda bi bilo vrijedno uzeti voz ili autobus, jer Annecy djeluje kao glavno čvorište za regiju Rona-Alpi, a stanice su povoljno smještene u centru grada.

Annecy je prilično prohodan, posebno stari grad i obala jezera, a lagan za navigaciju pješice. Voie Verte, jedna od najstarijih zelenih staza u Francuskoj, privlači mnoge bicikliste. Ako planiraš istražiti susjedna sela, dobro je provjeriti raspored autobusa i vozova. Možda bi se isplatilo iznajmiti automobil.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum