Trenutno čitaš
Odleti avionom iz Banjaluke po sjajnoj cijeni na savršeni Advent u Njemačkoj

Odleti avionom iz Banjaluke po sjajnoj cijeni na savršeni Advent u Njemačkoj

nirnberg

Da li znaš da iz Banjaluke možeš da letiš na neke predivne, i još uvijek nedovoljno istražene, destinacije? Low cost kompanija Ryanair ima odlične cijene za njemačke gradove ovog i idućeg mjeseca, a mi smo osmislili za tebe idealan produženi adventski vikend početkom decembra u predivnom Nirnbergu po fenomenalnoj cijeni! Karte Banja Luka – Nirnberg – Banjaluka za period 3 – 6.12. trenutno su dostupne već od 47€!

Gdje se nalazi Nirnberg?

Nirnberg je drugi najveći grad, nakon Minhena, u njemačkoj pokrajini Bavarskoj sa preko 500.000 stanovnika. Ima veliki istorijski značaj ne samo za Bavarsku, nego i za cijelu Njemačku. U 15. i 16. vijeku je doživio svoj procvat usljed razvitka humanizma i renesanse, i tako postao centar umjetnosti, nauke i kulture. Nalazi se na rijeci Pegnic i najveća je luka na kanalu Rajna – Majna – Dunav.

Šta vidjeti u Nirnbergu?

Centralna znamenitost grada je Nirnberški dvorac koji dominira starim gradom sa svojim impozantnim tornjem, visokim 351 metar. Ova fortifikacija se smatra jednom od najvažnijih očuvanih srednjovjekovnih tvrđava u Evropi. Bila je rezidencija njemačkih kraljeva i careva od 1050. do 1571. godine.

Ovaj grad je sačuvao svoje srednjovjekovne zidine i danas se, šetajući stazom od 5km, mogu istraživati zagonetna vrata i kule i uploviti u pravu bajku i potragu za poznatom Zlatokosom u nevolji.

Glavna katedrala grada, Lorenzkirche je spektakularna gotička građevina iz 14.vijeka. Za sve ljubitelje arhitekture ona je pravi dragulj sa svojim rozetama, umjetničkim djelima i impresivnim orguljama od 12.000 cijevi.

Još jedna gotička poslastica je fontana na glavnom trgu Hauptmarkt. Pažljivo je ukrašena likovima i dekoracijama, a sadrži i zlatni prsten koji svakako treba dodirnuti za sreću.

Na glavnom trgu se nalazi i Gradska vijećnica izgrađena u 17. vijeku koja, između ostalog, sadrži tamnice i komore za mučenje.

U ovom gradu se nalazi najveća kolekcija njemačke umjetnosti i kulture, pa tako i najstariji sačuvani globus na svijetu, Erdapfel. Germanski nacionalni muzej čuva oko milion kulturno i istorijski važnih predmeta za ovu regiju.

U vrijeme praznične čarolije posebno je zanimljiv i Muzej igračaka, koji je jedan od najboljih svoje vrste. Nirnberg je vijekovima bio poznat po svojim lutkama, a ovaj muzej pruža uvid u istoriju igračaka iz različitih zemalja i vremenskih perioda, od kojih mnoge potiču još iz srednjeg vijeka. Ovo je predivna atrakcija i za odrasle i za djecu.

Pročitaj

Advent u Nirnbergu

Božićni sajam u Nirnbergu ima jako dugu istoriju. Održavao se još u davnom 16.vijeku i na njemu su učestvovale najvažnije gradske zanatlije. Sajam na glavnom trgu ima i zanimljivu i važnu tradiciju – Christkind. Christkind je lik ženskog pola u obliku anđela koji daruje sreću i radost ugroženoj djeci. Stanovnici grada biraju Christkinda svake godine kao ambasadora božićnog sajma koji odnosi poklone djeci u bolnice, posjećuje dobrotvorne ustanove i advente susjednih gradova.

Advent je svakako mjesto i ukusne hrane, a Nirnberg je posebno poznat po kobasicama i medenjacima. Možeš se zgrijati uz kuvano vino i punč, a potom uživati u šetnji kroz pravi praznični grad koji se sastoji od više stotina štandova. Nirnberški advent počinje 25.11. a završava 24.12.

Nirnberg je jedna od najboljih destinacija za advent u Evropi i zato ti predlažemo da ove zime provedeš 4 bajkovita dana u ovom prelijepom gradu.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum