Trenutno čitaš
Nova kolekcija Marka Fehera inspirisana Zimskim olimpijskim igrama Sarajevo ’84

Nova kolekcija Marka Fehera inspirisana Zimskim olimpijskim igrama Sarajevo ’84

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Marko Feher nas svaki put svojim kreacijama odvede na “putovanje” i opet iznova oduševi svojim talentom. Ovaj put inspirisan vizuelnom i emotivnom snagom Zimskih Olimpijskih igara ’84, Marko Feher novom kolekcijom koja je predstavljena na Fashion Weekendu Jahorina, želi dati podsjetnik da je snaga u zajedništvu i kreaciji lijepih vrijednosti.

Marko Feher

Zašto Zimske olimpijske igre Sarajevo ’84 kao inspiracija za novu kolekciju?

“Sarajevske Olimpijske Igre su jedan od događaja koji je ostavio ogroman utisak na jugoslovenima. Bile su ponos svih narodnosti, a po meni nekako tu su bili zadnji dani sloge i jedinstva, otuda i taj žal za jednim takvim vremenom. Govorilo se kako su to do tada najbolje organizovane OI, te kako je jedna od najvećih prednosti bila ljubaznost domaćina. Mene nekako oduvijek moj identitet zanima kao tema istraživanja, otuda i interes za ovu temu”, kaže Feher.

Marko Feher

Šta za tebe znači poruka “Nema problema”?

“Što se tiče parole „Nema problema“ citiraću navode medija iz tog perioda kako bi bilo jasnije o čemu je riječ.
“NEMA PROBLEMA” – od početka do kraja. Drugi kanal njemačke televizije, otprilike godinu i po dana pred početak Olimpijade u Sarajevu, objavio je simpatičnu reportažu o pripremama za XIV zimske olimpijske igre. Rečeno je dosta pohvalnih riječi o gradu domaćinu, izgradnji borilišta, koncepciji saobraćajnog sistema, modernoj elektronskoj tehnologiji i izgledima za dobro televizijsko pokrivanje takmičenja. Reporter je šarmantno saopštio gledaocima da svi razgovori u Sarajevu počinju i završavaju uzrečicom – „nema problema!“. Ponovio je to i na njemačkom i opet na našem jeziku i još dodao: „Tako vam kažu i kad pitate za nešto što normalno očekujete i kad zahtjevate nešto što je gotovo nemoguće“.

A ta poruka, kaže Feher, na neki način predstavlja naš mentalitet, čak i kada nešto ne umijemo, mi ćemo obećati i pokušati uraditi, ma kako god to bilo na kraju, ali uglavnom damo sve od sebe da ugostimo.

Marko Feher

Poznat po ručnoj izradi i održivoj modi, Marko Feher posebnu pažnju posvećuje materijalima i načinu izrade. Zanimalo nas je šta je bila inspiracija za boje i materijale korištene pri dizajniranju nove kolekcije.

“Materijali su selektovani u odnosu na inspiraciju, naravno. Tako je narandžasti materijal kao izvorna boja pahulje koja je bila simbol ZOI, a osmislio ju je Miroslav Antonić Roki, koji je preminuo prije nego je njegova pahulja postala tako slavna. Pahulja je bila narandžaste boje, otuda i izbor te boje kao osnovne. Srebrni detalji su se vrlo često koristili a i jedina medalja osvojena za Jugoslaviji na ZOI-u bila je srebrna medalja, koju je osvojio Jure Franko, dok su ga sarajevski fanovi su ga bodrili uz parolu “Volimo Jureka više od bureka!”. Ovi metalno srebrni djelovi su ručno rađeni i pripremani, uloženi su sati i sati za jedan komad tog tipa, a materijal je eko koža metalnog premaza”.

Pročitaj
tamara đaković

Marko Feher

Originalnu muziku za reviju je radio Billain, koja je stvorila dodatni ugođaj i ispratila temu. Kolekcija će biti prikazana na još nekoliko revija.

Marko Feher svaki put oduševi i ode korak dalje. Genijalno, kao i uvijek.

U nastavku pogledaj fotografije iz back stage-a prije revije.

Marko Feher
Marko Feher
Marko Feher
Marko Feher
Marko Feher
Marko Feher
Marko Feher
Marko Feher
Marko Feher
Marko Feher
Marko Feher
Marko Feher

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum