Trenutno čitaš
Nova godina, novi posao? Evo kako donijeti pametne odluke o budućnosti svoje karijere

Nova godina, novi posao? Evo kako donijeti pametne odluke o budućnosti svoje karijere

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ukoliko si jedna od onih osoba koje u novu godinu vole ući sa velikim odlukama i čvrstim planom, na tržištu za tebe postoji alat koji ti može pomoći da doneseš informisane odluke o sljedećim koracima u svojoj karijeri. Ukoliko razmišljaš o promjeni u ovoj godini, nastavi čitati ovaj tekst! Radi se o Personal Luppa upitniku za dubinsko istraživanje i analizu zadovoljstva i angažovanosti na trenutnom radnom mjestu. Upitnik je razvila kompanija Luppa, a dobra je vijest kako je korištenje ovog alata potpuno besplatno!

Luppa

Znamo što ćeš reći – već mi je poznato zadovoljstvo svojim poslom i poslodavcem. I dok je ta činjenica istinita, ono što ovaj upitnik ipak može ponuditi baš svakome je detaljna analiza zadovoljstva kroz različita relevantna područja, stučnog naziva “dimenzije”. Naime, naše ukupno zadovoljstvo radnim mjestom zavisi od mnogo faktora, a oni se mogu podijeliti u 12 dimenzija: promjene i inovacije, angažovanost, saradnja, ravnoteža poslovnog i privatnog, komunikacija, uslovi rada, učenje i razvoj, vizija i smisao, autonomija, rukovođenje, organizacija posla te lojalnost. Personal Luppa alat daje uvid u nivou zadovoljstva svake od navedenih dimenzija na skali ocjena od 0 do 5.

Međutim, prava vrijednost za svaku zaposlenu osobu koja razmišlja o vlastitoj karijeri, pa tako i eventualnoj promjeni je poređenje vlastitih rezultata zadovoljstva sa prosjekom tržišta na kojem je osoba zaposlena, te prosjekom industrije u kojoj radi, koje Personal Luppa takođe dostavlja.

Personal Luppa upitnik sastoji se od 100-njak pitanja na koje se odgovara na skali od “u potpunosti se ne slažem” do “u potpunosti se slažem” te je za njegovo ispunjavanje potrebno 15-ak minuta. Popunjavanjem upitnika, kroz nekoliko minuta na mail adresu stići će ti detaljna analiza koja uključuje tvoje rezultate zadovoljstva kroz 12 dimenzija, te prosječne rezultate tržišta i industrije. U analizu je uključena i ocjena nivoa tvoje angažovanosti, koja ujedno te ujedno smješta u jednu od kategorija zaposlenika: demotivisani, neutralni ili angažovani.

Na temelju dobijenih podataka, jednostavno se mogu donijeti informisane i pametne odluke o budućim koracima u karijeri. Na primjer, možeš uvidjeti kako je tvoje uopšteno zadovoljstvo niže u odnosu na prosjek industrije u kojoj radiš, no tvoje zadovoljstvo platom ipak je iznad prosjeka te na temelju toga odlučiti kako ćeš karijeru nastaviti u nekoj drugoj industriji. Ili ćeš, ipak, uvidjeti kako su drugi zaposleni u tvojoj industriji vrlo zadovoljni mogućnostima za razvoj, koje su tebi vrlo bitan kriterijum, koji na trenutnom radnom mjestu nije na zadovoljavajućem nivou – u tom ćeš slučaju donijeti odluku da ćeš promijeniti poslodavca, ali ćeš ostati u istoj industriji kao i do sada.

I zato, iako je tačno da je svako već svjestan nivoa svog (ne)zadovoljstva na trenutnom radnom mjestu, dubina, količina i vrijednost informacija koje svaka osoba može dobiti ovom analizom gotovo je neograničena.

Pročitaj

Za sve one koji žele dobiti detaljnu analizu vlastitog zadovoljstva, saznati koliko su drugi zaposleni zadovoljni na svojim radnim mjestima ili donijeti važnu novogodišnju odluku o svojoj karijeri pametno – Personal Luppa uptnik možeš ispuniti ovdje u 15-ak minuta, potpuno besplatno.

Sretne novogodišnje odluke želi ti Luppa!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum