Trenutno čitaš
Nevjerovatno eko selo bez automobila gledaće na Ženevsko jezero

Nevjerovatno eko selo bez automobila gledaće na Ženevsko jezero

Young Lions
Young Lions

Okolina Ženevskog jezera u Švicarskoj biće dom nevjerovatnog projekta zelene arhitekture. Dizajnirano od strane Vincent Callebaut Architectures, ovo eko selo bez automobila uključivaće 480 kuća niske potrošnje smještenih unutar velikog urbanog parka.

To je prekrasna revitalizacija područja koje je nekada bilo dom starih staklenika i, kada bude završeno, omogućiće vezu između Ženevskog jezera i susjedne regije Pijemont u Italiji.

Vincent Callebaut

Pored rezidencija, Staklenici obuhvataju restorane, co-working prostore i radionice. Dva panoramska krova će takođe pružiti širok pogled na pejzaž. Sa parkingom koji se nalazi ispod zgrada i diskretno udaljen u zapadnom dijelu okruga, stvoriće se neometani, začarani krajolik. A otvaranjem prostora isključivo za pješake i bicikliste, stanovnici i posjetioci moći će u potpunosti uroniti u prirodu.

Vincent Callebaut

Velikim parkom će dominirati otvoreni teren i cvjetne livade, a za jedno područje planirana je površina za voćke. Stabla trešnje, koja podsjećaju na gradski grb, dominiraće u nastojanju da odaju počast lokalnoj istoriji. Arhitekte su takođe bile u velikoj meri inspirisane vodom, sa lagunama za fito-pročišćavanje i bazenima posvećenim akvaponici, permakulturi i urbanoj poljoprivredi između zgrada.

Vincent Callebaut

Na zgradama oluci inspirisani Feng Shui-jem koreografiraju gravitaciono otjecanje kišnice sa zelenih krovova u voćnjake preko uređenih balkona. Svi stanovi su projektovani sa orijentacijom da stambeni prostori budu orijentisani prema jezeru, a spavaće sobe prema sjeveru. Svaki od ovih stanova ima velike panoramske balkone, koji stanovnicima omogućavaju da u potpunosti iskoriste izuzetan pogled na Alpe, Ženevsko jezero i Juru, te da pruže neophodnu hladovinu kako bi se izbjeglo pregrijavanje dnevnih soba.

Vincent Callebaut

Uređeni balkoni su opremljeni sadilicama koje omogućavaju uzgoj povrtnjaka. Vegetacija takođe služi za održavanje ugodnog okruženja snižavanjem temperature i filtriranjem sunčevog zračenja. Sveukupno, kaskada balkona ima ukupan kapacitet od više od 30.000 postrojenja, koja mogu uhvatiti 170 tona CO2.

Pročitaj

Vincent Callebaut

Iako se plan još uvijek proučava, Staklenici su impresivan i inspirativan pogled na ekološki prihvatljivu budućnost.

 

Izvor: mymodermmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum