Trenutno čitaš
Najčešći dodaci kafi: Savršena kombinacija ili zdravstveni rizik?

Najčešći dodaci kafi: Savršena kombinacija ili zdravstveni rizik?

kafa
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Kafa je postala simbol početka radnog dana. Bez nje je mnogima nemoguće zamisliti jutro, odlaske na poslovne sastanke i u kancelariju na posao.

Govoreći konkretno o prednostima ovog okrepljujućeg napitka, vrijedi napraviti jedno pojašnjenje: kafu je najbolje konzumirati bez šećera, mlijeka, sirupa i drugih aditiva. Dokazano je da je kafa zaista zdrav proizvod, koji sadrži mnoge elemente neophodne za zdravlje ljudi, kao što su fosfor, mangan, natrijum, kalijum, gvožđe, polifenoli, vitamini B2 i B5, te tanini. Kafa sadrži nekoliko puta više antioksidansa nego neko voće ili povrće.

Ali danas malo ko pije kafu bez dodatnih sastojaka. Najčešća kombinacija je kafa sa mlijekom.

kafa
Freepik

Često pijemo cappuccino, latte, macchiato… mnogo češće nego klasični espresso. Dakle, što se tiče kalorijskog sadržaja, kafa nije postala samo piće, već užina, što dovodi do povećanja dnevnog unosa kalorija i, shodno tome, može dovesti do debljanja.

S jedne strane, kafa sa mlijekom ne može štetiti organizmu, jer kafa sadrži mnogo vitamina i minerala, a mlijeko dodaje vitamine D i K i kalcijum za gustinu kostiju. Ali postoje i nedostaci: mlijeko smanjuje antioksidativna svojstva kafe.

kafa
@laroutinefood

Kafa i sok od narandže je česta kombinacja. Ovi napici pojedinačno imaju mnogo blagodati za naš organizam. Sok od narandže tonira, povećava aktivnost i performanse, vitamini A, B, C, E pomažu u održavanju imuniteta. Međutim, kombinovanje kafe i soka od narandže može imati negativne efekte. Ako popijemo više od dvije šoljice dnevno, možemo osjetiti mučninu, glavobolju, pa čak i migrenu.

Pročitaj

kafa
Freepik

Postoji mnogo recepata za kafu sa alkoholom: karipska sa dodatkom ruma, irska sa irskim viskijem ili ona začinjena sa konjakom. Sa zdravstvenog stanovišta, u takvom tandemu nema ništa korisno. Alkohol širi krvne sudove i pomaže u snižavanju krvnog pritiska, dok kofein sužava krvne sudove. Tijelo ne razumije kako da odgovori na ove komande, a kao rezultat dobijamo ubrzan rad srca, neravnotežu vode i probleme sa centralnim nervnim sistemom.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum