Trenutno čitaš
Najbolja izdanja sa revija mode jesen/zima 2023. u Parizu

Najbolja izdanja sa revija mode jesen/zima 2023. u Parizu

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Bila je ovo intenzivna sedmica mode u glavnom gradu Francuske. Usred nereda i nemira širom zemlje, Haute Couture Week se nastavlja.

Dok neki to smatraju ironičnim, pa čak i neprikladnim, dizajneri i brendovi guraju naprijed, pokazujući da moda nije neozbiljna ili nepotrebna, već zanat koji treba shvatiti ozbiljno. Couture zapošljava hiljade zanatlija koji rade po tako rigoroznim standardima da zaslužuju da budu slavljeni i uzdignuti. Uobičajeni velikani su prisutni, kao što su Chanel, Dior, Fendi i Schiaparelli, uz uzbudljiv dodatak američkog dizajnera Thoma Brownea koji predstavlja svoju inauguralnu reviju mode u Parizu. Evo najboljeg od onoga što smo vidjeli ove sedmice.

Fendi

Fendi je sedmicu završio revijom fokusiranom na oživljavanje nakita kroz odjeću. Kim Jones nastavlja da pokazuje svoj pogled na savremeno odijevanje u svijetu mode sa jednostavnim haljinama u obliku stuba i komplikovanim odjevnim komadima koji preuzimaju stil svakodnevice, ali prožeti vezovima koji kapaju sa tijela poput nakita. Paleta boja bila je prigušena uz bogate crvene, simbolizirajući rubine, i tonovima zelene i žute boje, preuzimajući život smaragda i zlata, dajući novi život draguljima i metalima.

Valentino

Za najnoviju viziju Pierpaola Picciolija za Valentino couture, posjetitelji su bili počašćeni putovanjem izvan Pariza u Château de Chantilly na epsku reviju u zlatni sat. Picciolijeva vizija mode nastavlja da prihvaća modernost, s uvodnom sekvencom modnih farmerki i bijelih košulja. Muška i ženska odjeća podjednako su tretirani kao ništa previše delikatno, a čak i najizvezeniji i dekadentniji izgledi poprimaju lakoću koju samo stručni zanatlije mogu unijeti u tekstil poput brokata, mljevenog somota i čipke. Raspon boja, silueta i tekstura donosi ponešto za zaista svakoga, bilo da idete u pekaru ili operu.

Victor & Rolf

Prepustite holandskim dizajnerima Viktoru & Rolfu da modifikuju kupaći kostim. Njihova couture kolekcija uključivala je preuveličan broj mašnica i volana, velike elemente teksta koji čine izraz i, naravno, neke neobičnosti.

Jean-Paul Gaultier

Serija gostujućih modnih revija Jean Paul Gaultier-a nastavila se ove sedmice s Rabanneovim kreativnim direktorom Julienom Dossenom koji je došao na red u ponovnom osmišljavanju istorije JPG-a u svojoj viziji. Rezultirajuća revija bila je dio mračnog glamura, s Rabanneovim potpisom i opojnim metalik bojama koje se spajaju s Gaultierovim prepoznatljivim korzetom, romantikom i seksualnošću.

Giorgio Armani Prive

Za Giorgia Armanija ove sezone sve je bilo u znaku ruže. Vječni simbol romantike i ljepote isprepleten je u Armanijevoj viziji mode, s prekrasnim nizom haljina s perlama i šljokicama, nježnim haljinama Chinosiere i lepršavim odijelima s pantalonama koja su ponovo rekreirala cvijet na simetrične, romantične načine i pružili jednu od najčistijih vizija.

Chanel

Chanelov uobičajeni izložbeni prostor, Grand Palais, je u izgradnji, pa su za svoju posljednju modnu reviju otišli na obalu rijeke Sene na ultimativnu parišku reviju. Sa kaldrmom oslikanom gotovo poput Chanel palete rumenila, modeli su šetali sa psima, pletenim korpama, u tipičnim pariškim siluetama dugih sakoa od tvida i savršeno osmišljenim odijelima s cvjetnim motivima. Osjećaj je bio radost, zajedništvo i lakoća, a kako je uslijedilo finale, manekenke su se uhvatile za ruke i šetale na suncu, oslikavajući sve što je Pariz ljeti.

Pročitaj

Thomas Browne

Thom Browne, predsjednik CFDA-e i vrhunski dizajner, debitovao je na Couture Week-u, što bi moglo biti iznenađenje, jer njegove revije uvijek imaju duh couture spektakla. S klasičnom Thom Browne sivom u milion i jednoj nijansi na izvrsnom tvidu, tilu i čipki, ubacujući šljokice, bisere, trake, oličavajući potpuno nadrealni i onostrani oblik mode.

Dior

Diorova modna revija ove sezone inspirisana je modernom i drevnom boginjom, sa ograničenom paletom boja bijele, bež, srebrne i zlatne. Kreacije sa delikatnim vezom i paučinastom svilom u kontrastu s majstorskim kaputima, suknjama i ogrtačima, predstavljaju novu ponudu suvremene mode koju je umjetnička direktorica Maria Grazia Chiuri poštovala tokom svog mandata u Dioru. Krajnji rezultat bio je odmah nosiv i instinktivno ženstven.

Schiaparelli

Daniel Roseberry iz Schiaparellija, nakon zadivljujuće, ali kontroverzne revije mode SS23, nastavio je niz Danteovu zečju rupu po drugi put u trilogiji kolekcija koje je planirao oko slavnog pjesnika, velikih nadrealističkih umjetnika 20. vijeka kao što su Matisse, Klein, Dalí, Lucian Freud , kanalizišući senzualnu, taktilnu energiju umjetnosti kroz bogato realizovane uzorke i živopisne perle. Kako Roseberry prikladno kaže u svom saopštenju za javnost: “Želio sam napraviti nemoguću garderobu – nemoguću ne zato što nije nosiva, već zato što je tako izvanredna.”

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum