Trenutno čitaš
Sve što trebaš da znaš o popularnim mačkama Maine Coon

Sve što trebaš da znaš o popularnim mačkama Maine Coon

Maine Coon

Maine Coon mačke su među najpopularnijim rasama na svijetu i česta tema u raspravama o mačkama. Ove velike, dugodlake mačke su na vrhu liste mačaka koje izazivaju strahopoštovanje i čuđenje.

Najočigledniji jedinstveni aspekt je njihova veličina, jer su jedna od tri najveće svjetske rase domaćih mačaka. Za rasu koja je nekada bila na rubu izumiranja, činjenica da ih imamo i danas je zaista dar svim ljubiteljima mačaka.

Pexels

Maine Coon su postale jedna od najpopularnijih rasa mačaka u Sjedinjenim Državama. Iako neki obožavatelji tvrde da su možda najpopularnije, vjerovatno je tačnije reći da se svrstavaju među tri najtraženije pasmine.

Prema najmanje jednom izvoru, Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda, najduža domaća mačka na svijetu bila je Maine Coon. Zvao se Stewie, a imao je 120 cm. Stewie je umro 2013. Koliko je poznato, najduža mačka na svijetu danas je i dalje Maine Coon, sa 119 cm.

Dio fenomena duge mačke uključuje rep. Maine coon imaju posebno duge repove u poređenju sa drugim mačkama. Prosječna velika mačka obično ima oko 30 cm u repu. Maine coon u prosjeku ima oko 40 cm dug rep.

Pinterest

Većina mačaka voli da se penje po stvarima i dobije najbolji mogući pogled na svoj teritorij. Maine Coon nastavljaju prkositi očekivanjima, jer su potpuna suprotnost. Promatranja sugerišu da, za razliku od drugih mačaka, one više vole da ostanu nisko prizemljene i generalno ne vole da se penju na visoka mjesta.

Mačke obično mrze vodu, ali ove apsolutno vole vodu i često će se igrati u lokvama ili čak skakati u vodene površine da plivaju. Čini se da im ne smeta da se pokvase, dijelom jer imaju gustu dlaku koja ih štiti. S druge strane, može im se jednostavno svidjeti.

Maine Coon imaju debelo krzno koje zadržava toplinu i otporne su na vodu. Ove mačke potiču iz hladne klime, pa su evoluirale da bi mogle da podnose snježne zime i ponekad ledene uslove. Čak imaju dodatno krzno i dlake na šapama na mjestima gdje druge mačke nemaju.

Iako je većina rasa mačaka razigrana kao mačići, vremenom postaju nezavisne. Maine Coon su drugačije. Čini se da svoju razigranost zadržavaju i u odrasloj dobi. Vole da komuniciraju sa ljudima i drugim životinjama i uvijek će biti spremni za igru. Čak uče trikove i mogu se naučiti hodati na uzici.

Kao i većina mačaka, Maine Coon jedu meso. Gotovo sve što im je potrebno za preživljavanje sadržano je u mesu ili proizvodima od mesa. Stoga svakako počastite svog ljubimca hranom za mačke koja sadrži puno proteina. Možete čak pronaći posebne formulacije posebno napravljene za Maine Coon.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najstarija živa mačka u 2015. godini bio je Maine Coon. Rečeno je da je Corduroy tada imao 27 godina. Corduroy je živio neobično dug život. Većina zdravih mačaka u prosjeku živi između 10 i 12 godina. Maine Coons su uglavnom isti, ali izgleda da pokazuju povećanu vjerovatnoću da će živjeti 15 godina u prosjeku.

Pročitaj
datumi isteka roka

Zanimljivo, ličnost Maine Coona više liči na psa nego na konvencionalnu mačku. Koju drugu mačku poznajete koju možete naučiti da igra donošenje, hoda na povodcu ili izvodi trikove?

Maine Coons se mogu kretati impresivnom brzinom od 40 km/h. Iako ne mogu dugo održavati brzinu, ipak je izuzetno brza za tako veliku domaću mačku. Održavati ih aktivnim je dobra ideja jer imaju puno energije za igru.

Maine coon mogu mjaukati, ali to čine rjeđe od ostalih mačaka. Umjesto toga, koriste nekoliko različitih vokalizacija, uključujući cvrkutanje i trilove. Vrlo su pričljivi i često se čini da razgovaraju s vama. Većinu vremena, to vam samo govori šta žele.

Procjenjuje se da ova pasmina dolazi u 75 mogućih boja i uzoraka dlake. Rijetke kombinacije obično su najtraženije i najskuplje. Osim boja dlake, one takođe imaju širok raspon boja očiju, uključujući zelenu, narandžastu, kaliko, bakrenu, plavu i zlatnu. Neki čak imaju oči različitih boja, pokazujući oblik heterohromije.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum