Trenutno čitaš
Kumkvat – zlata vrijedno voće koje ne konzumiramo

Kumkvat – zlata vrijedno voće koje ne konzumiramo

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Mnoge agrume konzumiramo zbog njihovog visokog nivoa vitamina C. Posebno zimi. Ipak, neke supernamirnice, koje pored vitamina C sadrže i mnoge druge važne nutrijente za naš organizam, zaboravljamo. Jedna od njih je i kumkvat.

Kumkvat je zlata vrijedno južno voće za koje se smatra da potiče iz Kine i poznat je pod nazivima „chin-chit“ (zlatna narandža), „chin-kan“ (zlatna mandarina) i „chin-tou“ (zlatni grah). Zbog svog patuljastog rasta, bogate krošnje, lijepih cvjetova i malih narandžastih plodova, popularan je i kao ukrasno drvo.

kumkvat
Foto: Shutterstock

Plodovi kumkvata su blijedonarandžaste boje i ovalnog oblika, i za razliku od svojih drugih južnih „rođaka“, kumkvat se jede sa korom. Osim što je odličnog ukusa, kumkvat je odličan za naš organizam i sadrži vitamin A, C i E, B1, B2,  mineral kalcijuma, kalijuma i željeza, omega 3 i omega 6 masne kiseline, karoten, tanin, pektin.

Koje su zdravstvene dobrobiti kumkvata?

Jača imunitet

Ovaj slatki citrus sadrži veliku količinu vitamina C koji nam pomaže u održavanju jakog imuniteta i borbi protiv prehlade i gripe. U 100g kumkvata nalazi se 43,9 mg vitamina C, što je 73% preporučene dnevne doze.

Štiti organizam od karcinoma i infekcija

Visoka koncentracija antioksidanata poput vitamina A, C i E te flavonoida poput karotena, tanina i pektina štiti organizam od slobodnih radikala i pomaže u liječenju hroničnih bolesti.

kumkvat
Foto: freepik

Održava zdravlje očiju

Kumkvat sadrži beta karotene i veliku količinu vitamina A koji su poznati kao čuvari zdravlja naših očiju. Oni djeluju kao antioksidanti u stanicama očiju i sprečavaju nastanak mrene ili katarakte.

Pomaže u izbacivanju kamenca

Prirodne limunske kiseline u citrusima imitiraju želučanu kiselinu i podstiču žuč da izbaci kamenac. Pomaže u snižavanju lošeg holesterola od kojeg se sastoji većina bubrežnih kamenaca, pa tako radi na njihovoj prevenciji. Takođe pomaže kod zatvora, nadutosti, gasova i grčeva.

kumkvat
Foto: pexels

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Pročitaj
green goddess alata

Ovaj zlatni plod snižava holesterol i trigliceride u krvi i tako smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. S obzirom na to da je bogat kalijumom (u 100g sadrži 186 mg kalijuma), normalizuje krvni pritisak i otkucaje srca.

Daje nam energiju

100g kumkvata sadrži 20mg magnezijuma koji je važan za normalno funkcionisanje naših mišića, dok riboflavin iz ovog ploda ubrzava metabolizam.

Poboljšava zdravlje kože i kose

Kao i svako voće bogato vitaminom C, poboljšava zdravlje naše kože i kose. Pomaže u sintezi kolagena koji kožu održava mladom i svježom, dok dovoljna količina ovog vitamina pospješuje rast kose.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum