Trenutno čitaš
Kremasta torta od mascarponea i smokava – desert koji je pravi spoj ljeta i jeseni!

Kremasta torta od mascarponea i smokava – desert koji je pravi spoj ljeta i jeseni!

torta

Postoje deserti koji izgledaju jednako dobro koliko i prijaju nepcu, a upravo takva je kremasta torta od mascarponea i smokava. Lagana, osvježavajuća, a opet dovoljno bogata da se uklopi u svaku posebnu priliku. Spoj svilenkaste kreme i sočnih smokava stvara savršen balans između jednostavnosti i luksuza.

Potrebni sastojci

Za podlogu:

  • 250 g integralnih ili digestive keksa
  • 120 g otopljenog maslaca

Za kremu:

  • 500 g mascarponea
  • 250 ml slatkog vrhnja (za šlag)
  • 3 kašike meda ili šećera u prahu (po ukusu)
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 1 kašika limunovog soka

Za dekoraciju:

  • 6–8 svježih smokava
  • med za preliv
  • svježi timijan ili listići mente (po želji)
  • prstohvat krupne soli

Priprema podloge

Keks samelji u blenderu ili ih stavi u vrećicu i usitni valjkom. Pomiješaj ih s otopljenim maslacem dok ne dobiješ smjesu nalik vlažnom pijesku. Dobro je utisni u kalup za tortu (promjera oko 22 cm) obložen papirom za pečenje. Ostavi u frižideru barem 20 minuta.

Priprema kreme

U velikoj zdjeli sjedini mascarpone, slatko vrhnje, med (ili šećer), vaniliju i limunov sok. Miksaj dok ne dobiješ glatku, čvrstu kremu.

Pročitaj
rolat zeleni

Finalni slojevi

Na ohlađenu podlogu rasporedi kremu i poravnaj površinu. Tortu vrati u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći, kako bi se lijepo stegnula.

Prije posluživanja, smokve prereži na pola ili četvrtine i složi ih na vrh torte. Prelij medom, ukrasi listićima mente ili grančicom timijana i dodaj prstohvat krupne soli za neodoljiv kontrast.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum