Trenutno čitaš
Koliko često zaista treba da pereš farmerke?

Koliko često zaista treba da pereš farmerke?

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Da li si ikada oprala farmerke i na kraju dobila drugu ili izblijedjelu boju? Možda zato što ih previše pereš. Pranje farmerki može izgledati kao jednostavan i jasan proces koji treba pratiti. Međutim, potrebno je još mnogo toga razmotriti prije nego što ih baciš na pranje. Međutim, broj puta koji bi trebala prati farmerke može varirati i na kraju produžiti vijek trajanja ovog odjevnog predmeta.

koliko često prati farmerke
Foto: freepik.com

Prema studiji koju je proveo Mashable, oko 27% ispitanih otkrilo je da svoje farmerke peru nakon otprilike tri upotrebe. Još 21% je priznalo da ih je opralo nakon pet ili više upotreba. Svako ima svoju teoriju o tome koliko je pranja idealno kada su farmerke u pitanju, ali ne može svako biti u pravu u ovom slučaju. Iako pranje tvojih farmerki prirodno zavisi od faktora kao što su mrlje, postoji idealna mjera koju treba razmotriti.

Kada prati farmerke?

Prema Levi’s-u, pranje farmerki zavisi od više faktora, uključujući vrstu teksasa od kojeg su napravljene, da li imaju mrlje ili mirise i koliko su se rastegnule. Međutim, obično bi trebalo težiti barem 10 nošenja prije nego što ih opereš. Time se sprječava uništavanje boje, rastezljivosti i kvaliteta tkanine. Prekomjerno pranje i sušenje farmerki obično je ono što dovodi do toga da one gube oblik i skupljaju se u sušilici. Takođe se preporučuje da, ako možeš prijeći više od 10 pranja, to učiniš jer ćeš tako sačuvati svoje farmerke i učiniti da duže izgledaju novije. Ako ipak odlučiš da češće pereš svoje farmerke, obavezno ih operi u blagom ciklusu sa hladnom vodom kako pranje ne bi izazvalo preveliku štetu.

koliko često prati farmerke
Foto: freepik.com

Iako se čekanje na pranje farmerki može činiti nehigijenskim, potpuno je sigurno ga odgoditi. Prema mikrobiolozima sa Univerziteta Alberta, farmerke koje se nisu prale 15 mjeseci i dalje su imale vrlo mali broj bakterija. Sve dok ih pravilno njeguješ između pranja, možeš odgoditi njihovo pranje neko vrijeme.

Kako njegovati farmerke između pranja?

Ako odlučiš da odložiš pranje svojih farmerki, postoje koraci koje možeš poduzeti kako bi bila sigurna da i dalje izgledaju čisto i svježe. Prema riječima šefa dizajna trapera u Madewellu, Mary Pierson, svaka mala mrlja na farmerkama može se tretirati jednostavnim čišćenjem na tački. Uzimanjem malog ručnika i vode možeš se riješiti manjih mrlja bez potrebe da ih nosiš na pranje.

Pročitaj

koliko često prati farmerke
Foto: freepik.com

U isto vrijeme, mirisa se možeš riješiti u jednom jednostavnom koraku. Ako si zabrinuta da će mirisi ostati zarobljeni, obavezno provjetri svoje hlače. Ako to učiniš, nećeš morati brinuti o njihovom pranju. Možeš se odlučiti i da svoje farmerke okačiš u ormar umjesto da ih savijaš u ladicu. Kačenje hlača od teksasa omogućava im da zadrže svoj oblik, a istovremeno im omogućava da se prozrače i ostanu svježe između pranja. Ako želiš brzo rješenje možeš ih i pariti kako bi bile svježije.

Izvor: glam.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum