Trenutno čitaš
Koje su tvoje životne vrijednosti? Saznaj uz pomoć ovih 7 pitanja

Koje su tvoje životne vrijednosti? Saznaj uz pomoć ovih 7 pitanja

Vjerovatno misliš da možda već imaš definisane svoje životne vrijednosti, kao što su porodica, ljubav, odgovornost, vjernost, poštenje, velikodušnost, ljubaznost…

Međutim, kada određuješ svoje životne vrijednosti, obično ako ih izgovaraš, one možda zvuče drugima nejasno, jer ih nisi baš definisao/definisala kako treba. Ili, kada nekom objasnjavaš tvoja logika se možda i ne čini tako logična…

pexels

Dakle, možda je vrijeme za novo podešavanje ili uspostavljanje temeljnog skupa vrijednosti. To je dobra stvar za učiniti. Kada se to dogodi, život postaje lakši. „To je način da se živi s manje kajanja“, kaže profesorica Rosemary Lloyd.

“Životna vrijednost ne znači mnogo, ako nije vezana za ponašanje i djela”, kaže Carol Landau, klinički profesor psihijatrije i ljudskog ponašanja na Univerzitetu Brown.

Ono što pomaže u određivanju tvojih životnih vrijednosti je da sam/sama sebi postaviš ovih 7 pitanja pitanja i vidiš kuda te odgovore vode…

pexels

Kada sam se osjećao/osjećala najsrećnije u životu?

Možda je to bilo nešto iz prošlosti, kao na ljetnom kampu ili na godišnjem odmoru sa partnerom, ili nešto kao što je kada si prvi put uzeo/uzela svoju bebu u naručje. Taj srećni trenutak se ponovo dotakne u tebi i možeš izmamiti ponovo taj nekadašnji osjećaj, bilo da putuješ malo češće ili se samo jako smiješ i provodiš vrijeme sa voljenim osobama. „Ako znaš šta te čini srećnom osobom, zar ne želimo da to maksimalno iskoristimo u našim životima?“, kaže Rosemary Lloyd.

Kada sam se osjećao/osjećala najponosnije?

Moglo je to biti kada si promijenio/promijenila posao ili pokretanje sopstvenog posla ili neko drugo suočavanje sa životnim izazovom i uspjeh nakon toga. Ovakva nevolja ili izazovi ili borba, često otkriva šta je najvažnije. “To je nešto za šta ste spremni da se borite”, kaže Rosemary Lloyd. Ali, dodaje ona, dobro je postaviti i obrnuto pitanje, kao kada si bio/bila najtužnija ili najmanje ponosna. Te niske tačke nude motivaciju dajući nam izbor: osjećam se loše ovako i ne želim više nikada da se osjećam tako. Pamtiću to sljedeći put…

pexels

Kako provodim svoje slobodno vrijeme?

Svima su potrebne pauze, odmor, slobodno vrijeme, ali želiš da preispitaš da li je tvoja pauza na YouTube-u pet minuta ili skrolovanje po društvenim mrežama 90 minuta, što vodi u beskorisne, beskrajne online minute. Ako je ovo drugo, onda želiš da postaviš još jedno pitanje: Da li se zbog toga osjećam malo nelagodno? To te natjera da shvatiš da te ono što trenutno radiš možda sprečava da provodiš kvalitetno vrijeme sa svojim partnerom, djecom, ili čitajući ili trenirajući ili bilo šta drugo što smatraš da cijeniš.

Jesam li tamo gdje sam namjeravao/namjeravala biti?

Ovo je pitanje koje treba postaviti svom partneru, jer vrijednosti su rijetko samostalni poduhvati. Ako želiš da ideš na rekreaciju ili druženje vikendom, potrebna ti je podrška da to ostvariš. A ako je u pitanju porodična stvar, želiš da budeš siguran/sigurna da si još uvijek u skladu sa onim o čemu si uvijek pričao/pričala. Ali ovo je samo primjer potrebe da se dopre do drugih, kada pokušavaš utvrditi šta je važno. To može biti prijatelj, rođak ili mentor, bilo koja osoba kojoj vjeruješ i koja te poznaje iz različitih perioda života i može te podsjetiti na ono što te je uvijek činilo sretnom osobom.

pexels

Šta me uništilo?

Pročitaj
nirnberg

Uz svako pitanje, tvoj cilj je pobjeći od prvog i najočitijeg odgovora. Ova vrsta pitanja takođe se dotiče porodične istorije, uvjerenja, trauma, porijekla, kućnih pravila i normi, porodičnih vrijednosti ili loših toksičnih odnosa u porodici, odakle potiče većina naših vrijednosti, i možda ćeš shvatiti da neke tradicionalne vrijednost svojih predaka i porodice ne želiš nastaviti, jer su možda loši za tebe i tvoj život i to je u redu, to je tvoj život.

Kada bih mogao/mogla početi ispočetka, kako bih provodio/provodila vrijeme?

Ti i dalje živiš u granicama svog života, ali na osnovu onoga što sada znaš, možda sada vidiš stvari drugačije iz druge perspektive, možda drugačije želiš da posložiš svoje prioritete u životu…. Šta god da je, sada imaš priliku da ispraviš kurs svog života i ponovo fokusiraš svoju energiju. „Bolje se osjećaš ako živiš u skladu sa svojim vlastitim principima.

pexels

Zašto to radim?

Uvijek je dobro ispitati svoje razloge, od rada i posla, hobija, do online kupovine stvari koje ti možda ne trebaju. Možda ima smisla, a možda i nema smisla. Možda nešto trebaš odbaciti. Isključi se sa vlastitog autopilota i imaj više sigurnosti u sebe i više samopouzdanja u svojim izborima i odlukama. Saznaćeš šta te pokreće i to nije pretjerano intenzivan proces. To može biti 5 ili 10 minuta razmišljanja, ponekad čak ni toliko, jer si sigurna/siguran u nešto ili ti je bilo ugodno ili neugodno i koja osjećanja imaš u vezi nečega. Postoje i razne druge životne vrijednosti koje možeš da probaš i slijediš, ali im je potreban podsticaj, da bi postale preovlađujuće u tvom životu… Samo živi svoj život punim plućima, ali možda to radi s malo više svijesti o tome, osvijesti sve što radiš i misliš. To ti omogućava da živiš život vrijedan življenja.

 

Izvor: fatherly.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum