Trenutno čitaš
Koja hrana je najbolji afrodizijak?

Koja hrana je najbolji afrodizijak?

afrodizijak
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Još uvijek smo u “mjesecu ljubavi”, najromantičniji mjesec u godini i idealno je vrijeme da začinimo svoj ljubavni život. A da li znaš da se prirodni afrodizijaci nalaze ni manje, ni više nego u tvojoj kuhinji… 

Afrodizijaci, nazvani po grčkoj boginji ljubavi, Afroditi, su namirnice za koje je dokazano da pojačavaju seksualnu želju. Iako nisu nužno ključ za dobar seksualni život, određene namirnice imaju uticaj na “dobar osjećaj”, kao što je kapsaicin u čili papričicama koji poboljšavaju tjelesne senzacije ili antioksidansi u voću poput trešanja, nara, smokava i jagoda koji poboljšavaju protok krvi. Donosimo ti još nekoliko namirnica koje dokazano djeluju na libido, orgazam i sveukupan seksualni život.

afrodizijak
@burimova

Crna čokolada

Prema istraživanjima čokalada je najpopularniji afrodizijak. Puna anandamida i feniletilamina, dva sastojka koji uzrokuju da tijelo oslobodi hormone sreće poznate kao endorfini.

Artičoka

Biljka koja je kraljica mršavljenja i detoksa, a tvrdi se i kako snižava holesterol te čisti jetru, a još u vrijeme starih Grka i Rimljana koristila se afrodizijak koji danas dokazano djeluje na poboljšanje seksualne želje.

afrodizijak
@burimova

Šparoge

Šparoge su bogate steroidima, prvenstveno fitoestrogenima. A oni stimulišu takođe proizvodnju testosterona. Već i u srednjem vijeku konzumirale su se kao prirodni afrodizijak koji podiže seksualno raspoloženje.

Sjeme lana

Ova superhrana je poznata po svojim bogatim antioksidativnim svojstvima i povećanju protoka krvi u polnim organima što doprinosi povećanju seksualne želje. Sadrži lignane, a to su hemikalije slične estrogenu koje imaju antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva.

Borovnica

Pročitaj
tulipani

Ukusno voće koje podiže energiju, ali i nivo dopamina neurotransmitera u mozgu koji s godinama polako gubimo. Borovnice podmlađuju naše tijelo i mozak što je vrlo korisno i kod podizanja libida.

afrodizijak
@burimova

Nar

Sjemenke nara su pune polifenola, a to su ustvari jedinjenja koja smanjuju krvni pritisak, čuvaju zdravlje srca i štite od moždanog udara. Pošto opuštaju krvne sudove povećavaju isporuku krvi u mozak i srce što dovodi do povećanja seksualne želje.

Avokado 

Nije potrebno objašnjavati zašto je avokado jedan od najboljih afrodizijaka ako uzmemo u obzir samo značenje riječi koja ustvari znači “testis” i avokado je odličan za njihovo zdravlje ili bar njihov sadržaj. Bogat je i vitaminom E pa nije ni čudo što se nalazi na samom vrhu liste kada su u pitanju prirodni afrodizijaci.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum