Trenutno čitaš
Kako vježbati svjesnost tokom planinarenja?

Kako vježbati svjesnost tokom planinarenja?

Planinarenje i svjesnost mogu ići ruku pod ruku. Planinarenje može dodati potpuno novu dimenziju tvojoj dubini i vježbanju svjesnosti. Poznate su već o prednosti planinarenja i benefiti koje donosi mentalnom zdravlju sa čime se kombinuje i fizička aktivnost u jednom prirodnom okruženju planina, šuma ili obala rijeka.

Šta je svjesnost?

Svjesnost je ukorenjena u budizmu i predstavlja učenje obraćanja pažnje na ono što se dešava u sadašnjem trenutku bez prosuđivanja ili unutrašnjeg komentara. Na taj način pristupamo svojim iskustvima sa osjećajem otvorenosti i svijesti o svojim mislima i emocijama u nama.

Foto: Getty Image

Koje su prednosti svjesnosti?

Praksa svjesnosti je povezane s mentalnim zdravljem, uključujući subjektivna stanja poboljšane dobrobiti, smanjene simptome stresa i bolju emocionalnu reaktivnost. Mnogi praktičari smatraju da im svjesnost pomaže da efikasno preuzmu uzde nad svojim umom i postupcima, inače poznatom kao samoregulacija. Redovno praktikovanje svjesnosti omogućava da redovnije doživljavamo stanja smirenosti i smanjen stres i anksioznost.

Kako vježbati svjesnost tokom hikinga?

Neki smatraju da im misli više lutaju poznatim stazama, pa počinju s novim planinarskim stazama, dok drugi smatraju da je svjesnost lakše vježbati na isprobanim stazama kada ne izvlače kartu i kompas svakih 10 minuta. Nakon što odaberemo stazu, evo nekoliko savjeta za vježbanje svjesnosti.

Foto: Erin Donalson / EyeEm

Postavi namjeru

Prije nego što kreneš na planinarenje, odvoji trenutak na početku staze da postaviš namjeru, praksu koja se u budizmu zove Sankalpa. Namjera može biti jednostavna kao na primjer da se posvetiš svjesnosti svoje okoline ili svojih misli, cijeniš male stvari poput zvuka ptica ili načina na koji sunčeva svjetlost prolazi kroz drveće. Kad god um zaluta, a definitivno hoće, svoju namjeru možeš iskoristiti kao tačku da svoj um vratiš u sadašnjost.

Uspori

Umjetnost primjećivanja postaje beskrajno lakša ako usporiš dovoljno da svom mozgu daš vremena da obradi ono što doživljavaš. Uspori i daj sebi prostora da doživiš ono što radiš i vidiš.

Foto: Getty Image

Otvori svoja čula

Pročitaj
odmor

Prakse svjesnosti uključuju povećanje svijesti, a planinarenje može biti odlična prilika za izoštravanje ove vještine jer postoji toliko toga za vidjeti i čuti što može pomoći da fokusiraš svoju pažnju. Zapravo, ako ste osoba koja se dugo bori s meditacijom svjesnosti sjedenja, možda će vam biti mnogo lakše biti u šumi. Kada izađeš na stazu, fokus stavi na prizore, zvukove, mirise i osjećaje i zaista uživaj u detaljima.

Pazi na svoje misli

Uobičajeno je da um luta, posebno na planinarenju, i iako nema ništa loše u tome da pustiš svoj um da ide svojim tokom, možda ćeš propustiti ono što se zapravo događa ako ne naučiš kako s vremena na vrijeme vladati stvarima. Možda ćeš na kraju propustiti magiju planinarenja jer se svađaš s nekim u glavi ili kritikuješ sebe. Kakva šteta! Kada primijetiš da je um postao voz koji je obježi, pokušaj ne reagovati ili osuđivati to i samo vrati pažnju na nešto u sadašnjem trenutku, poput mirisa bora, vjeverice koja skuplja žir ili dodira hladnog povjetarca na koži.

Foto: DjelicS

Diši

Mnoge prakse svjesnosti uključuju svjesno disanje, što je još jedan razlog zašto planinarenje i svjesnost idu tako dobro zajedno. Ne preporučuje se nužno vježbe poput zadržavanja daha ili izdisaja tokom planinarenja, ali to može biti dobra prilika za vježbanje, duboko, ravnomjerno disanje i fokusiranje na dah.

Izvor: advnture.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum