Trenutno čitaš
Kako pronaći svoj zen i postići unutrašnji mir?

Kako pronaći svoj zen i postići unutrašnji mir?

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Mantre su kao i afirmacije moćan alat za promjenu misli i uvjerenja. Ljubav prema sebi ponekad je teško shvatiti, ali ona je ključni korak prema emocionalnom zdravlju i postizanju unutrašnjeg mira i stabilnosti.

Mantre kroz meditaciju su odlična praksa koja će pomoći da se fokusiraš i uzemljiš naročito u nekim turbulentnim životnim periodima. Nije loše započeti ovo putovanje i pronaći mantre koje odgovaraju tvojoj ličnosti i potrebama, te osjetiti njihove frekvencije koje donose unutrašnji mir.

Foto: Pinterest

Donosimo nekoliko savjeta da pomoću mantri nađeš i uspostaviš unutrašni mir i balans.

Prisutnost je ključna. Fokusiraj se na trenutak u kojem se nalaziš i obrati pažnju na svoje disanje, fizičke senzacije i okolinu. Ostani u sadašnjem trenutku i ne lutaj mislima kroz prošlost ili budućnost. Potraži svoju mantru za prisutnost u sadašnjem trenutku i svjedoči pozitivnom podizanju vibracije.

Foto: Pinterest

Prihvati ono što jesi. Prihvatanje je suština i ključni korak ka postizanju unutrašnjeg mira. Prihvati sebe, svoje emocije i trenutne okolnosti onakve kakve jesu. Umjesto da se boriš protiv onog što je trenutno kako jeste, pokušaj promatrati sutuaciju otvorenog uma i srca uz ponavljanje adekvatne mantre koja će ti najbolje odgovarati za prihvatanje stvari takvih kakve su trenutno.

Mantra zahvalnosti je bitna. Svaki dan odvoji vrijeme da prepoznaš stvari na kojima tog dana možeš biti zahvalna/zahvalan. Možda se radi o naizgled nebitnim stvarima poput sunčanog dana, osmijeha voljene osobe ili ukusne hrane. Ali stavljanje fokusa na pozitivne aspekte života svakog dana pomoći će ti da se osjećaš mirnije i ispunjenije.

Pročitaj

Foto: Pinterest

Pronađi mantru koja će te osloboditi negativnih misli koje su destruktivne. Biti svjestan svojih misli i primjetiti kad se pojave one negativne je ključno, jer jedino tako se nećeš identifikovati sa njima, posmatraj ih kao prolazne misli koje dolaze i odlaze. Praktikovanje pozitivne mantre može itekako pomoći da svoje misli preusmjeriš prema optimizmu i miru.

Svaki pojedinac može pronaći vlastite mantre i tehnike koje će ga odvesti na put ka postizanju unutrašnjeg mira i stabilnosti. Važno je eksperimentisati i otkriti šta najbolje djeluje na tebe, a ako se poslije meditacije praćene adekvatnom mantrom osjećaš opuštenije i smirenije – to je znak da ima efekta i da tvoja mantra radi za tebe.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum