Trenutno čitaš
Kako napraviti sredstvo za ubijanje korova bez hemikalija?

Kako napraviti sredstvo za ubijanje korova bez hemikalija?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Frustrirajuće je, ali istinito: njegovan travnjak uglačan do savršenstva zapravo može učiniti travu osjetljivijom na korov. Maslačak, rakova trava i u suštini sve što ima sjemenku, voli da se probije u uredno pokošenu travu i bašte vrijedne Pinteresta.

Jedan od načina da zadržiš neugledno zelenilo podalje je rjeđe košenje. Ali velike su šanse da će ti trebati neka vrsta metode za uništavanje korova kao dio režima njege travnjaka. Evo nekoliko dokazanih strategija kako napraviti svoj vlastito prirodno sredstvo za ubijanje korova koji radi svoj posao bez jakih hemikalija.

sredstvo za ubijanje korova
Foto: freepik

Šta će ti trebati za prirodno sredstvo za ubijanje korova:

  • 4 litre sirćeta
  • 1 šolja boraksa (ili soli)
  • 1 kašika deterdženta za suđe

Instrukcije:

Korak 1: Kombinuj sastojke

Dodaj sirće, boraks i deterdžent za suđe u bocu s raspršivačem.

Korak 2: Prskaj po travnjaku

sredstvo za ubijanje korova
Foto: freepik

Oprezno sa upotrebom. Sprej ne zna razliku između korova i cvijeta. Naročito kada se koristi snažniji boraks (prirodna supstanca koja ne uzrokuje dugotrajnu štetu ekosistemu ili se apsorbira u kožu), otopina takođe može ubiti tlo tako da ništa drugo neće rasti oko njega.

Ova metoda najbolje funkcioniše po sunčanom danu, jer će prirodna kiselina spaliti biljku, a so će je smrežurati do zalaska sunca. (Deterdžent za suđe pomaže da se otopina zalijepi za korov.)

Pročitaj

Postoje i druge opcije, a jedan od najjednostavnijih načina da ubiješ dosadni korov je polijevanje ključalom vodom. Budući da ova opcija nije trajna, ponovi postupak kad biljke ponovo narastu dok područje ne bude slobodno i čisto.

 

Izvor: realsimple.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum